Zlata žila

Imate težave s hemoroidi?

ud
18. 2. 2017, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ker smo dandanes pretežno sedeča bitja, hemoroidi niso več redkost, ampak vse pogostejša nadloga, s katero se moramo spopadati.

Profimedia
Zatekanje lahko zmanjšajo s sokovi borovnic, češenj, ribeza in jabolk.

 Če se vam pojavijo hemoroidi, le obiščite zdravnika.

Ste vedeli, da vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju doživi akutni hemoroidni sindrom? To pomeni, da je bolezen zelo pogosta in se je sploh ne bi smeli sramovati. Kako pa lahko bolezen preprečimo in lajšamo? Preverite.

Kaj sploh so?

Hemoroidi so normalna anatomska struktura v kanalu zadnjika nad in pod zobato črto. V bistvu so posebne vrste krvne žile, ki so sestavljene tako iz ven kot iz manjših arterij. Hemoroidi so lahko notranji ali zunanji. Nekateri jih imenujejo tudi zlata žila, gre pa za žilice, ki pomagajo pri odvajanju blata. Hemoroide imamo torej vsi, vendar vsem ne povzročajo težav. Če jih zdravite, se morate zavedati, da popolna odstranitev ni mogoča. Lahko pa lajšamo simptome, jih zmanjšamo in poskrbimo, da nam ne bodo povzročali težav.

Profimedia
Tudi maščobe v oljih rastlinskega izvora pomagajo proti hemoroidom.

Zunanji hemoroidi

So pogosto obolenje neznanega vzroka, najverjetneje pa so posledica prepleta dednosti, stresa, načina življenja, prehranjevanja in nerednega odvajanja. Nastanejo hitro in navadno jih spremlja boleča oteklina. Ta je čvrsta in napeta ter lahko meri v premeru celo nekaj centimetrov.

Notranji hemoroidi

Na povečan hemoroid se namesti prožna podveza, ki prekine prekrvavitev. Čez nekaj dni se izloči skupaj z blatom. Postopek ni boleč.

Če so precej povečani, se lahko povešajo proti zadnjični odprtini ali celo padejo skozi zadnjik. Sprva jih je s prstom še mogoče potisniti nazaj v črevo, če so izredno povečani, pa tudi to ni mogoče. Lahko jih zdravite sami doma s svečkami in mazili. Vendar ne pozabite, da teh ne smete uporabljati več kot štirinajst dni. Če se težave ponavljajo, obiščite zdravnika, ki vam bo svetoval, kako naprej. Niso pa vsi simptomi, ki se pojavljajo v tem predelu, hemoroidi, zato z obiskom zdravnika nikar ne odlašajte. Le on lahko namreč potrdi diagnozo.

Profimedia
Laneno seme pomaga pri odvajanju, saj obda črevesje s sluzjo.