Brez odrekanja

Triki, s katerimi bodo kilogrami kar kopneli

ud
6. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vam je postalo krilo premajhno ali pa ne stoji več tako zelo lepo kot pred letom dni? Če ste se odločili, da izgubite odvečne obročke, se izognite napakam.

Profimedia
Pri sestavljanju obroka upoštevajte vse osnovne gradnike: ogljikove hidrate, beljakovine in tudi malo maščob.

Obesite obleko, ki jo spet želite obleči, na vidno mesto in uporabite naslednje trike.

Utrujenost – Ali vas padec ravni sladkorja pogosto prisili k uživanju jedi, ki hitro zagotovijo energijo? Ta porednica je velikokrat kar čokolada. Za dovolj energije jejte uravnoteženo!

Jejte počasi

Pred jedjo se vedno umirite, se udobno usedite ter uživajte v okusih in vonjih. Ob jedi uživajte in jejte počasi. Hrano dovolj dobro prežvečite, tako boste iz živil dobili več hranilnih snovi.

V dobri družbi

K malici povabite prijateljice, s katerimi boste v miru uživali v vsakem grižljaju. Saj veste – več vas je, bolj prijetno je. In nemalokrat pojeste manj, kot bi sami ali v družbi računalnika.

Vas zebe? Če se to dogaja takrat, ko začnete paziti na svojo telesno težo oziroma jeste manj, je to zato, ker ste v telo vnesli premalo hranilnih snovi oziroma zaužitih obrokov. 

Hranjenje pred spanjem

Če želite miren in kakovosten spanec, tri ure pred spanjem ne jejte, tako se zjutraj ne boste zbudili utrujeni. Četudi bo na začetku težko, ker ste navajeni drugače, se držite načela: nič hrane tri ure pred spanjem ali pa si privoščite lažjo jed, zelenjavo ali topli napitek.

Pijete premalo vode

Voda je nujna za presnovo, prav tako pomaga porabljati kalorije, torej vpliva na telesno težo. Vsak dan popijte dovolj tekočine – predvsem vode, ne sladkih pijač. Za dobro prebavo ne pijte med prehranjevanjem, saj se tako upočasni prebavljanje hrane. Pijte pred obrokom.

Nimate prave energije

Prepir – Za odvečno težo je lahko kriv tudi stres. Sprostite se! 

Naše celice delujejo kot avtomobilski motor, ki ima zapacane ventile, slab vžig, ki že dolgo ni dobil svežega olja in ne deluje tako, kot bi moral. Tak avto zjutraj komaj vžge in nima nikakršnega pospeška. Podobno se dogaja z vami. Celice, ki so zapacane, ne dajejo prave energije, vi pa se počutite kot star avto. Naše celice potrebujejo olja, lipide in sterole, ki so v luščinah zrn – pšenice, riža, soje. Ta olja delujejo na celično membrano, da postane mehka in prepustna, tako lahko naš motor sprejme hranilne snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje.