Kot novodobna Trnuljčica

Redka bolezen: spi več mesecev skupaj in nič je ne prebudi

T.L.
29. 11. 2016, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanka Beth (22) ima izjemno redko bolezen, Kleine-Levin sindrom, za katerega je značilno, da bolnik nepričakovano pade v globok spanec, ki lahko traja mesece.

Profimedia
Ko zaspi, je nič ne more prebuditi (fotografija je simbolična).

Si predstavljate, da nekega dne zaspite in se zbudite - čez šest mesecev? Ne, ne gre za scenarij kakšnega od hollywoodskih filmov, ampak izkušnjo danes 22-letne Beth Goodier. Beth je bila stara 17 let, na vrhuncu svojih mladih moči, ko je nekega novembrskega dne zaspala in se prebudila - šele čez šest mesecev.

Izjemno redek sindrom

Pred petimi leti se je tako Beth zbudila čez pol leta, trenutno pa je znova v fazi dolgega spanja, poroča Daily Mail. 

Beth je ena od 100 ljudi v Veliki Britaniji, ki so ji prepoznali omenjeno motnjo. Raziskovalci še ne vedo, kaj jo povzroča, še manj pa, kako jo ozdraviti. Znano je, da v večini primerov prizadene najstnike (večinoma stare okoli 16 let) in traja okoli 13 let ter uničuje upe mladih, da bi uspešno zaključili univerzo in gradili kariero. Beth tudi sicer, kadar ni v fazo večmesečnega spanja, spi po 22 uri dnevno, kar ji povsem onemogoča, da bi živela življenje običajne 22-letnice.

Strokovnjaki še tavajo v temi

Strokovnjaki verjamejo, da vnetje v možganih lahko sproži okužba pri ljudeh, ki že imajo predispozicije za to motnjo. Prizadeto je območje talamusa in hipotalamusa, območji, ki nadzorujeta tudi stanje budnosti in spanja.

Trenutno Beth spi. Znova je v fazi globokega spanja in tako je že zadnja dva meseca in pol. Nič - ne zdravila, glasni zvoki ali prošnje - je ne morejo prebuditi. Večino mladega življenja Beth tako preživlja v pižami, dom le redko zapušča.