Pradavno zelišče

Z meto nad številne zdravstvene tegobe

zf
26. 11. 2016, 12.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Meta je rastlina, ki so jo s pridom uporabljale že naše babice in mame. Ne le zaradi prijetnega vonja, temveč tudi zato, ker meto odlikujejo številne zdravilne lastnosti.

Profimedia
Njena uporaba je razširjena tako v kulinariki kot v zdravilstvu.

Meta ima na telo številne koristne učinke, odlična je tudi pri odpravljanju prebavnih in drugih težav. Če vas pestijo boleče in neprijetne prebavne težave, si skuhajte metin čaj. Meta namreč pomaga pri blažitvi simptomov, saj pospešuje pretok žolča skozi želodec in je tako primerno naravno zdravilo, ki pomaga odpraviti tako bolečino kot napihnjenost.

Profimedia
Če metinemu olju primešamo sivkino olje in mešanico razredčimo v nosilnem olju (na primer mandljevem) ter vmasiramo v vrat, senca in čelo, bomo odpravili migreno.

Koristna pri hujšanju

Z meto si lahko pomagate tudi pri hujšanju. Spodbuja namreč delovanje prebavnih encimov, ki vsrkavajo hranila iz hrane in porabljajo maščobe ter jih spreminjajo v energijo za telo. Do tega pomembnega podatka so znanstveniki prišli pri testiranju več zelišč in začimb na prebavo podgan, kjer se je pokazalo, da meta pripomore k učinkovitejšemu pretvarjanju hrane v energijo telesa.

Omili alergije

Zaradi vsebnosti antioksidanta, imenovanega rožmarinska kislina, je meta odlična pomoč pri lajšanju simptomov alergij. Izkazalo se je, da ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo pri pomiritvi. To kemično spojino najdemo tudi v nekaterih drugih rastlinah, vendar te niso niti približno tako okusne in vsestranske, kot je meta. Če jo vonjamo, nas pomirja in blaži stres, če jo nanašamo na kožo, pa pomiri kožo, jo razkuži in naredi mehko ter je odlična v boju proti mastni koži in ogrcem. Umirja tudi mišice, zato jo je dobro uporabljati pri masaži utrujenih ali vnetih mišicah. Vsebuje vitamina C in A, mangan, kalcij, železo, vlaknine, magnezij, omega 3, baker in riboflavin …

Pomaga pri zanositvi

Meto od nekdaj uporabljajo tudi pri ženski neplodnosti. Osnova njenega delovanja je normalizacija luščenja spolnih hormonov in ravnotežje v hormonskem ciklusu. Uravnava tudi menstrualne težave in še vrsto ženskih bolezni.

Profimedia
Meta je uporabna vso leto. Poleti za osvežilne smutije, pozimi za čaje, ki pogrejejo.