ZELENI ČAJ

Tanka meja med »zdravilom« in »strupom«

mk
27. 11. 2016, 16.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Malokdo ve, koliko zelenega čaja popiti, da bo ravno prav.

Profimedia
Najbolje naj bi ga bilo popiti od dve do tri čajne (majhne) skodelice na dan. Podpis slike: Ne pijte preveč zelenega čaja, ne pri obroku ne zvečer!

Poleg tega, da je odličen za metabolizem, je zeleni čaj med boljšimi viri antioksidantov ter zaveznik pri ohranjanju zdravja.

Da je zeleni čaj »zdravilen« in blagodejno vpliva na organizem, ni skoraj nobenega dvoma, vendar tudi zanj velja prastaro pravilo, da pretiravanje škoduje. Težko pa je vedeti, koliko je ravno prav, saj so nasveti glede količine različni. Tako za hujšanje z njegovo pomočjo predlagajo do sedem, nekateri celo do deset skodelic na dan. Dokazali naj bi, da do pet skodelic na dan zmanjša verjetnost nastanka želodčnih težav, celo raka želodca. A pri tem se pozablja, da je tudi vir tanina, zaradi katerega pretiravanje ni ravno priporočljivo. Prav tako ga ni pametno piti zvečer, saj podobno kot kava poživlja in pivcu pomaga ostati buden.

To pa ni edini stranski učinek, kadar s pitjem pretiravamo. Tako zeleni kot črni čaj zmanjšata absorpcijo folne kisline, ki je posebej pomembna med nosečnostjo za razvoj plodu. Za nosečnice je sicer bolje, če kavo zamenjajo z njim, a pri tem se morajo zavedati tudi negativnih lastnosti. Podobno slabo zeleni čaj vpliva na absorpcijo železa, kar pomeni, da ga ni priporočljivo piti med zajtrkom, kosilom ali večerj