Vzor in navada

Pravilna prehrana predšolskih otrok

Urška Dretnik
27. 11. 2016, 13.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da je prehrana pomembna za zdravje, odrasli dobro vemo. Ali bodo to spoznali oziroma se naučili tudi otroci, pa je odvisno od staršev. Pripravite jih na zdravo prihodnost.

Profimedia
Otrokom že od rojstva privzgajajte zdrave in dobre navade za jedilno mizo.

Če so vaše prehranjevalne navade slabe, ne pričakujte, da bodo otrokove drugačne. Starši so namreč zgled otroku, ki jih v vsem posnema. Skrajni čas je torej, da se vprašate, kako zdravo jeste.

Večkrat na dan 

Zelo pomembno je, da otrok popije dovolj tekočine. 

Ljudje bi morali vsak dan jesti zdravo in imeti uravnoteženo prehrano ter zaužiti od pet do šest obrokov dnevno oziroma jesti vsake tri do štiri ure. Na splošno velja, da bi morala obilnemu zajtrku slediti lažja malica, nato kosilo, popoldanska malica in za konec še lahka večerja. V praksi pa so stvari nekoliko drugačne, saj obroke zaradi pomanjkanja časa večkrat izpustimo ali posežemo po hitri hrani. Pri tem pa pozabljamo, kakšen zgled s tem dajemo otrokom. Zanje je zdrava prehrana še posebno pomembna, saj za svojo rast in razvoj potrebujejo vse potrebne hranilne snovi, ki jih lahko dobijo le v kakovostni prehrani.

Raznovrstno Pediatri priporočajo predšolskim otrokom uživanje raznovrstne hrane, torej sadja in zelenjave, mleka in mlečnih izdelkov, jajc (le 2 do 3 rumenjake na teden), mesa oziroma mesnih izdelkov (2- do 3-krat na teden) ter svežih rib (vsaj 1-krat na teden), pa tudi ogljikovih hidratov. Ti se delijo na enostavne in kompleksne. Prvi se »skrivajo« predvsem v sladkarijah, pa tudi v mleku, jogurtu ter sadju in zelenjavi. Kompleksne ogljikove hidrate najdemo v kruhu, rižu, krompirju, testeninah in žitih, kot so ajda, proso, kvinoja in pira. Uživali naj bi predvsem kompleksne ogljikove hidrate, od enostavnih pa sadje in zelenjavo. Sladkarije privoščite otrokom le za nagrado.

Profimedia
Otroku ne prepovedujte nobene hrane, saj bo tako le še bolj želel seči po njej.

Skrb

Tisti otroci, ki obiskujejo vrtec, tam dobijo vsaj tri obroke dnevno, ki naj bi vključevali zadostno količino beljakovin, vlaknin, ogljikovih hidratov, maščob ter seveda vitaminov in mineralov. Če za otroke skrbi kdo drug, pa je naloga staršev, da se pozanimajo, kaj in koliko obrokov dnevno dobi otrok v varstvu.

Nasvet

Zelo pomembno je, da otrok popije dovolj tekočine. Triletnik denimo potrebuje od litra do litra in pol tekočine na dan. Nekaj tekočine naj dobi tudi z uživanjem juh, sadja in zelenjave. Za žejo naj pije vodo in nesladkane čaje, sladkim sokovom in gaziranim pijačam naj se raje izogne. Namesto slanih prigrizkov in sladkarij ponudite otrokom oreščke, suho in sveže sadje ter zelenjavo (na primer surov korenček). Hrane, ki jo pripravljate za otroke, ne solite in na začinjajte toliko kot odraslim.