PRISLUHNITE TELESU

Ali ljubite svoje telo?

Lea Pufek
30. 10. 2016, 21.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubiti samega sebe in biti zadovoljen v svojem telesu je dandanes že oguljena fraza. Zdi se, da smo vse to že usvojili. Da smo se v vsem tem času že naučili, kaj pomeni ljubiti svoje telo. Pa smo se res?

Profimedia
Poslušajte se in uživajte v svojem telesu ter dobro energijo delite tudi z dragimi.

Če vas kdo vpraša, ali ljubite svoje telo, boste po vsej verjetnosti rekli, da ga. Kaj pa naj drugega rečete v času, ko se zdi, da je vse usmerjeno k temu, da vzljubimo vsak svojo posebnost? Biti nezadovoljen s svojim telesom je na neki točki v življenju sprejemljivo, sodobna filozofija pa vendarle pričakuje, da se ga do določene starosti vendarle naučimo ljubiti. In navadno se nam zdi, da ga. Zdravstvena ozaveščenost je danes na vrhuncu, zdravo življenje je »in« in vse to počnemo zase, za svoje telo, ker se imamo radi. A iskreno, ravno zaradi popularizacije zdravega načina življenja je danes težko verjeti, da res ljubimo svoja telesa. Pogosto je to le priročen izgovor. Resnična ljubezen do našega telesa ni le to, da živimo in z njim delamo po receptih. Znaki, da imamo svoje telo radi, so veliko bolj preprosti.

Se znate poslušati?

Stara modrost je, da naše telo samo najbolje ve, kaj in koliko potrebuje. Spoštovati to njegovo sposobnost je znak, da ga resnično ljubite. Poslušati svoje telo pomeni prisluhniti temu, kar potrebuje. To je zlasti pomembno pri prehranjevanju. Ko resnično prisluhnete potrebam lastnega telesa, znate veliko bolje izbirati živila, hkrati pa tudi pojesti ravno toliko, kot vaše telo res potrebuje. Postavljanje omejitev telesu, ki kliče po čem, je zgolj medvedja usluga, ki sčasoma vodi v prenajedanje. Če je torej vaše telo lačno, ga nahranite, če je sito, ga prenehajte hraniti. Če vam sporoča, da mu česa primanjkuje, opozorila upoštevajte. Prvi znaki težav, bolezni in nezdravega življenjskega sloga so pogosto precej očitno opazni že na koži, laseh in nohtih. Če le dovolj dobro poznate svoje telo, mu boste tudi prisluhnili.

Niste pri miru

Pasivnost je bolezen sodobnega časa. Zlasti sedeče delo. Bolj kot kadarkoli prej smo ljudje obsojeni na to, da moramo večino svojega dne presedeti. In še takrat, ko ni treba, to počnemo prostovoljno. Če resnično ljubite svoje telo, se zavedate, da mora biti ves čas v pogonu. A to nikakor ne pomeni, da ga morate vsake toliko zgolj malce sprehoditi. To pomeni, da iz ljubezni do njega preprosto vstanete in se sprehodite, greste v trgovino peš, v peto nadstropje po stopnicah, z otroki v park ali prijateljici pomagat prekopati vrt. Ker veste, da sta moč in življenjska doba vašega telesa odvisni od tega, kako utečeno je, ne morete dovoliti, da bi se po nepotrebnem zasedeli in mu povzročali dodatno škodo. Kakršnokoli gibanje tako ni napor in obveznost.

Ne pretiravajte

Zmernost je ključ do uspeha, pravijo. In res je tako. Zlasti pri telesni aktivnosti. Ker skrbite za svoje telo, se zavedate, da je redno gibanje zanj izrednega pomena. Zato redno telovadite. A ker ga ljubite, poznate njegove meje in ga ne ženete prek njih. Čezmerni telesni napori zavoljo idealnih teles se lahko hitro obrnejo proti vam. Dejstvo je, da nenehnih ekstremnih naporov naše telo ne zmore, kar po najbolj svetlem scenariju pomeni, da se vam bo ob prvem večjem premoru vse vrnilo. V bolj črnih različicah pa lahko pretirane telesne napore plačate z zdravjem. Navsezadnje se tudi med telesno vadbo sproščajo stresni hormoni. Bolj ko je ta ekstremna, več teh hormonov se sprošča. Za stres pa vemo, da je naš največji sovražnik.

Ne skrivajte se za oblačili

Ljubezen do svojega telesa predvideva zgoraj omenjeno zmernost tudi pri izbiri oblačil, kar  pomeni, da za vsako priložnost izberete ustrezno oblačilo, ne da bi vas telo pri tem kakorkoli omejevalo. Grobo rečeno, to pomeni, da se oblečete zapeljivo, če to predvidevajo okoliščine, in se pri tem ne uničujete z vprašanji, kako bo to videti na vašem telesu.

Profimedia
Skrbite za svoje telo in se zavedajte, da je redno gibanje izrednega pomena.