Znaki artritisa

Imate vnetje sklepov?

ud
22. 10. 2016, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Vnetje sklepov je ena izmed najpogostejših bolezni na svetu. Včasih se lahko bolezen za več let potuhne, včasih pa napreduje zelo hitro. Poznamo osteoartritis, revmatoidni artritis in putiko.

Profimedia
Osteoartritis se najpogosteje pojavlja pri starejših ljudeh. Gre za obrabo hrustanca med sklepi.

Profimedia
Glavni povzročitelj putike je sečna kislina. Zaradi nje lahko nastanejo tudi ledvični kamni.

Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen. To pomeni, da telo napade samo sebe oziroma obloge sklepov. Pri tem nastane vnetje sklepov, ki povzroča bolečine, zatekanje in okorelost. Putika je metabolna motnja. Pri njej se kristali mononatrijevega urata nalagajo v vezivu in sklepnem hrustancu, nastajajo ledvični kamni. Glavni povzročitelj te vrste artritisa je sečna kislina. Osteoartritis pa je najpogostejša oblika artritisa pri starejših. Začne se z obrabljenim hrustancem, ki zapolnjuje prostor med kostmi v sklepu. Ta pa se izrablja, zaradi česar se kosti drgnejo med seboj, kar osteoartritis še poslabša. Najpogosteje se pojavlja v rokah, vratu, spodnjem delu hrbta ali pa v kolenih in kolkih.

Znaki 

Profimedia
Priporočljivo je obiskati zdravnika, ki vam bo pravilno postavil diagnozo ter vam ustrezno pomagal.

Ali veste, kako prepoznati znake artritisa? Naj vam pomagamo. Obkrožite da ali ne.

1. Čutite bolečine v sklepih?

DA/NE

2. Imate otečene sklepe?

DA/NE

3. Čutite okorelost sklepa ali sklepov, ki traja najmanj eno uro?

DA/NE

4. So vaši sklepi slabše gibljivi?

DA/NE

5. Imate kožo nas sklepom pordelo in toplejšo?

DA/NE

Če ste na tri vprašanja odgovorili z da, se zglasite pri zdravniku. Mogoče imate artritis. Zdravnik vam bo znal pomagati in pravilno postaviti diagnozo. Vedeti morate, da deformacija posameznih sklepov običajno nastane šele po daljšem trajanju artritisa ali revme. Tako da je čakanje na ta znak popolnoma nepotrebno. Po navadi je takrat že prepozno.