Zaščita

Nevarni klopi so lahko tudi na domačem vrtu

T.L.
19. 10. 2016, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubljana je tretje najbolj ogroženo območje za klopni meningoencefalitis. V ZD Ljubljana se lahko konec meseca cepite proti KME.

Profimedia
Na klope lahko naletimo tudi na domačem vrtu.

"Ljubljana z okolico je namreč na tretjem mestu po ogroženosti obolevnosti za klopni meningoencefalitis (KME), takoj za Gorenjsko in Koroško, in zmotno je prepričanje, da klopov v urbanem okolju ni," je poudarila Katerina Bubnič Sotošek, družinska zdravnica iz ZD Ljubljana – Moste-Polje. 

Zdravstveni dom Ljubljana namreč konec oktobra nadaljuje akcijo cepljenja za zaščito pred to nevarno boleznijo, za katero zdravila ne poznamo, sporočajo iz ZD Ljubljana. 

Ni le za Ljubljančane

Drugi val akcije cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) bo potekal od 25. do 27. oktobra od 8. do 18. ure v zdravstvenih domovih Bežigrad (Kržičeva ulica 10), Moste-Polje (Prvomajska ulica 5) in Šiška (Derčeva ulica 5). Naročanje na cepljenje ni potrebno, kdor ima cepilno knjižico, pa naj jo prinese s seboj, svetujejo iz ZD Ljubljana. V vseh treh ustanovah bodo organizirali posebne cepilne ekipe, dobrodošli pa so tudi prebivalci drugih krajev po Sloveniji. Cena odmerka za otroke in odrasle bo enotna in bo znašala 20 evrov.

Na klope res lahko naletimo prav povsod, kjer rastejo trave, pleveli in grmičevje, torej tudi na domačem vrtu ali na golf igrišču, poudarja Robertina Benkovič, svetovalka v zdravstveni negi ZD Ljubljana.

"Klopi bodo pričeli s hibernacijo, ko se bodo temperature spustile pod 6 stopinj Celzija, nato pa se bodo spomladi ponovno prebudili. Ker za stoodstotno zaščito potrebujemo tri odmerke cepiva – prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem – je jesen pravi čas za prvi odmerek, zato da posameznik do pomladi izvede celotno shemo cepljenja. Za ohranjanje zaščite je cepljenje nato treba ponoviti na vsakih pet let oziroma na vsaka tri leta za starejše od 60 let," dodaja Benkovičeva.