Koža na hladnem

Čas je za več maščob

ub
22. 10. 2016, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ko nastopijo hladni meseci, po eni strani ne trpijo le dihala, ki morajo sprejeti in ogreti hladen zimski zrak, ampak naš celoten zunanji zaščitni ovoj telesa – koža. Včasih ji to z njenimi notranjimi mehanizmi kar dobro uspeva, a še boljše je, če ji malce pomagamo.

Profimedia
Koži moramo pomagati obnavljati vodno-maščobno pregrado.

Jeseni in pozimi se koža pogosteje izsuši, razpoka in se lušči. Ker spusti vase mikroorganizme, lahko prihaja do vnetij. Koža nas lahko srbi in peče. Da bi jo zaščitili, ji moramo pomagati obnavljati vodno-maščobno pregrado. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki nam lahko pri nalogi pomagajo.

Namakanje je prepovedano

Prhajmo se le kratko, nekaj minut, in ne z vročo vodo, da ne speremo preveč kožnih maščob.

Ujemimo čim več vode

Po umivanju se le blago popivnajmo z brisačo in čim hitreje namažimo z mastno vlažilno kremo, da zadržimo v koži čim več vlage in da ustvari zaščitno plast, ki jo pozimi koža potrebuje. Kožo navlažimo dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, ponoči pa se bo krema še bolj vpila.

Nosimo rokavice

Na rokah je koža tanjša in ima manj lojnic kot drugje po telesu, zato še težje ohranja vlago. Ko gremo ven, jo zaščitimo z rokavicami. Če imamo izsušene roke, jih zvečer obilno namažimo s kremo in čez noč oblecimo kar tanke rokavice, ki bodo zmanjšale izhlapevanje vlage.

Ne pozabimo na noge

Za njihovo nego uporabljajmo losjone, ki vsebujejo glicerin ali vazelin. Vsake toliko poskrbimo za luščenje odmrle kože, tako se bodo kreme lažje vpijale vanjo. Pazimo, da so naši čevlji suhi.

Obraz je izpostavljen

Mažemo ga z bogato vlažilno kremo. Tudi tu velja, da kremo nanesemo takoj po umivanju, še preden se koža povsem osuši, tako da ujamemo vanjo čim več vlage.

Ne ližimo ustnic

Nikar jih ne vlažimo z jezikom. Ko slina izhlapi, bo odstranila naravna olja, ki jih vsebujejo ustnice. Nežno jih lahko oluščimo kar s pomočjo kreme za oči in zobne ščetke, nato pa jih zaščitimo z balzamom.

Manj je več

Doma ali na delovnem mestu imejmo rajši kako stopinjo nižjo kot višjo temperaturo. Ni treba, da smo doma v kratki majici. S takšnimi temperaturami še bolj izsušujemo kožo.