Zdravljenje s konopljo

Zdravniki priznali, da ima konoplja terapevtski potencial

G.G./STA
21. 9. 2016, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Delovna skupina za področje predpisovanja medicinske konoplje pri zdravniški zbornici je pozvala stroko, da določi indikacije in kontraindikacije za zdravljenje z medicinsko konopljo. Želijo, da zdravljenje s konopljo temelji na z dokazi podprti medicini, dostop do nje pa se omogoči prek lekarn, kot je to pri ostalih zdravilih.

Profimedia
Konoplja, konoplja v vrtičku povej.
V spletni anketi, v kateri je sodelovalo 642 zdravnikov, je kar 64 odstotkov zdravnikov podprlo uvedbo medicinske konoplje v zdravljenje bolnikov, obenem pa je večina zdravnikov menila, da slabo pozna indikacije. Kar 95 odstotkov jih je ocenilo, da potrebujejo na tem področju dodatna znanja.

Kot je dejal Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravniki pričakujejo, da se bodo oblikovale ustrezne pravne podlage. Menijo, da bi zdravljenje morala plačati zdravstvena zavarovalnica in da bi morala biti medicinska konoplja zagotovljena v količini, da bo zadostna za vse bolnike, ki potrebujejo tovrstno zdravljenje.

Prek Zdravniške zbornice Slovenije so že zaprosili različne razširjene strokovne kolegije in sekcije zbornice, da določijo indikacije in kontraindikacije za njeno uporabo pri zdravljenju. Kot je dejal Krek, ima konoplja terapevtski potencial, a smo šele na začetku poznavanja tega potenciala.

Svarilo pred čudežnimi ozdravitvami

Danes se že uporablja za zdravljenje različnih obolenj, a praviloma z ostalimi zdravili. Večina zdravljenj pa je še v eksperimentalni fazi. Pri tem je Krek posvaril pred miselnostjo, da konoplja zdravi vse. Zaradi obljub o čudežnih ozdravitvah ljudje opuščajo uradno zdravljenje, nekateri so tudi umrli, čeprav bi sicer ob nadaljevanju zdravljenja lahko preživeli, je dejal.

Medtem ko je medicinska konoplja kontrolirana in standardizirana, s poznano vsebnostjo različnih substanc in ustrezno določeno terapevtsko dozo, tega pri smolah in drugih doma narejenih derivatih iz konoplje, ki jih ljudje nabavijo na črnem trgu, ni. Vidimo primere nekritičnega jemanja konoplje, bodisi v smoli ali olju, ki sploh ni na mestu, je dejala Danica Rotar Pavlič in opozorila, da lahko pride tudi do poslabšanja stanja.