Zdravje

11 limon za krvni tlak

S.N.Č.
18. 9. 2016, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Limone vsebujejo posebno snov citrin, ki lahko izboljša krvni obtok. Citrin ima odvajalni učinek, hkrati pa krepi krvne žile in zmanjšuje viskoznost krvi, tako da ta postane bolj tekoča in se prosteje pretaka. Taka celicam prinaša več hranilnih snovi.

Dreamstime
Limonin sok lahko uporabljamo proti aftam in vnetjem.

 Preprosto zdravljenje za uravnavanje pritiska. Začnemo s polovico limone na dan (surova, iztisnjena ali v obliki prevretka). Ko se boste na novi »dietetski dodatek« navadili, vsake tri dni odmerek povečajte za eno limono in pol, dokler ne dosežete 11 limon na dan. Nato vztrajajte pri omenjeni količini en teden, nato pa začnite odmerek postopoma zmanjševati na enak način, kot ste ga prej zviševali (vsake tri dni eno limono in pol manj). Ko pridete na dve limoni na dan, vam količina služi »za vzdrževanje«. Blagodejne učinke citrina lahko koristite toliko časa, kot želite. 

Drobni nasveti

Ima vaš otrok slab apetit? Pred kosilom mu ponudite nekaj kapljic limoninega soka.

Zdravniki svetujejo

Limonin sok lahko uporabljamo proti aftam in vnetjem: s koščkom limone zdrgnemo boleče mesto. Resda zaskeli, toda hkrati težave precej omili. Poudarek Dlesni postanejo bolj odporne proti bakterijam, če jih občasno natremo z limono.

Proti zaspanosti po obroku dobro deluje naribana limonina lupina, ki jo dodamo solatam ali surovi zelenjavi, olajša pa delo jetrom.

Srbenje? Če vas je pičil komar, kožo zdrgnite z rezino limone.

Proti slabosti. Če vas muči slabost, v litru vode pustite pol ure vreti dve na rezine narezani limoni. Precedite in popijte večkrat na dan po dve skodelici.

Ste napeti in živčni? V skodelici vode pustite 3–4 minute vreti nekaj malih žličk posušenih listov limone. Precedite, osladite z medom in popijte dve skodelici še vročega pripravka na dan. Vztrajajte dva tedna.

Imate težave s prebavo? Skorjo ene limone vrzite v čajnik z vrelo vodo. Pustite stati štiri minute in pijte. Ali pa si pripravite slavnega »kanarčka«: veliko skodelico vode in lupino ene limone segrevajte, dokler ne zavre. Nato dodajte malo žličko sladkorja. Pijte še vroče.

Vas skeli nosna sluznica in čutite nadležno žgečkanje v grlu? Očitno se vas loteva prehlad. Pa kar brez strahu: od dva- do trikrat na dan si v vsako nosnico nakapljajte nekaj kapljic limoninega soka. Tako boste okrepili nosno sluznico in zmanjšali možnost infekcij.

Odžeja in prinaša minerale. Za vse, ki se ukvarjajo s športom, porabijo veliko energije in se obilno znojijo, je zelo primerna pijača voda z limono, saj vzpostavlja ravnotežje mineralov. Še bolj učinkovita je limonada (sveže iztisnjen, nerazredčen  limonin sok), osladkana z medom ali sladkorjem, ki organizmu prinaša pravo zalogo energije.