MEDICINSKA KONOPLJA

Tudi v Sloveniji konoplja na recept?

K.A./STA
17. 9. 2016, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Delovna skupina na Zdravniški zbornici Slovenije je pripravila priporočilo, s katerim ministrstvu za zdravje, agenciji za zdravila in ZZZS predlaga ukrepe za uvrstitev medicinske konoplje med zdravila, ki bodo dostopna na recept.

Profimedia
Rastlina konoplje

Pri nas so dovoljeni sintetična zdravila iz konoplje in tudi naravni pripravki na recept, ki pa jih zdravniki še ne predpisujejo. Obenem je rastlina konoplja še vedno uvrščena v prvo skupino prepovedanih drog, zato je uporaba medicinske konoplje (cveta) prepovedana.

Predlog zakona o regulaciji konoplje, ki ga je novembra lani v dveh različicah pripravila stranka SD in je predvidel celo legalizacijo konoplje oziroma njeno gojenje za samozdravljenje, je še vedno v koalicijskem usklajevanju. Na mizi ministrice za zdravje pa je nekaj mesecev tudi predlog pravilnika o gojenju medicinske konoplje pod strogimi pogoji, ki so ga pripravila nekatera podjetja, navaja časnik.

Bolniki, ki si pri zdravljenju raka pomagajo s konopljo, še vedno nimajo dostopa do naravnih zdravil iz te rastline, sintetična pa nimajo enakovrednih učinkov, pa še dražja so od nedovoljenih pripravkov. Ker jo nekateri gojijo kar sami ali konopljino smolo kupujejo na črnem trgu, so pogosto tarče hišnih preiskav in kazenskih ovadb.

Po poročanju dela želijo takšni praksi narediti konec tudi zdravniki. Kot ugotavljajo na zdravniški zbornici, je kar tri četrtine zdravnikov v anketi izjavilo, da bi bilo prav, če bi v Sloveniji lahko predpisovali medicinsko konopljo.