Tradicionalna kitajska medicina

Dr. Lu Li svetuje: Trzanje očesnega živca

Dr. Lu Li
17. 9. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Današnji nasvet naše kitajske zdravnice bo zelo dobrodošel za mnoge, saj nas vedno več čuti posledice predolgega gledanja v računalniški zaslon. Ste vedeli, da si lahko pomagate že s preprostimi vajami? Kar je seveda veliko priročnejša rešitev kot iskanje nove službe …

profimedia
Na vsako uro dela pred računalnikom si vzemite deset minut premora, med katerim naredite vaje za oči in sklepe.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 28 let. Že dva meseca me nenehno moti trzanje očesnega živca, ki se nikakor ne umiri. Nič me ne boli, vendar je postalo že kar moteče. Včasih je boljše, včasih slabše. Vzroka ne poznam, saj nisem ničesar spreminjal v svojem življenju. Moja prehrana je redna, gibam se vsaj dva- do trikrat na teden. Res je, da še vedno rad »žuram« in spijem nekaj alkohola čez vikend, vendar ne pretiravam. Moje delo je pisarniško, okoli deset ur na dan preživim z miško v roki in občasno imam res občutek, da imam utrujene oči. Včasih so tudi rdeče. Stresa v življenju nimam pretiranega, sem srečen s svojo punco, s katero živiva skupaj in načrtujeva prihodnost. Otrok še nimava.

Prosim za kak dober nasvet. Hvala.

Matjaž

G. Matjaž, lepo pozdravljeni!

Odgovor se skriva že v vašem opisu in vprašanju. Glede na to, da imate urejen ritem prehranjevanja, gibanja in počitka ter ste na splošno zdravi, menim, da je vzrok ravno v čezmernem delu z računalnikom.

Deset ur sedenja za računalnikom je zelo veliko, sploh če si na vsako uro ne vzamete vsaj deset minut premora in ne naredite krožnih vaj za oči in sklepe. Za pisarniško delo je to bistvenega pomena, sicer je cirkulacija telesnih tekočin omejena in se prej ali slej pojavijo težave. Ne čakajte nanje!

profimedia
Sveže iztisnjen sok korenja je priporočljivo piti prav vsak dan.

Po TKM je trzanje očesnega živca povezano z jetrno krvjo, ki je v primanjkljaju. Zaradi sedečega dela so obremenjeni vranica in jetra, pri katerih gre za zmanjšane fiziološke funkcije. Pravimo, da je vranica odgovorna za proizvajanje krvi in vitalne energije či, medtem ko jetra kri skladiščijo in z njo hranijo druge organe, tkiva, čutilne organe. Jetra tako skrbijo za predel za očmi in za oči same, in kadar v telesu vlada manko jetrne krvi, se to lahko odraža pri očeh, v vašem primeru kot trzanje. Ker so vranica in jetra v ciklusu nadzora, je dobro krepiti oba organa, saj si med seboj pomagata in se vzdržujeta. Jetra nadzorujejo tudi živčni sistem, in kadar je v telesu premalo hranil (ustvari jih vranica prek zaužite hrane), se lahko pojavijo težave.

Priporočam vam, da vsak dan popijete sveže iztisnjen sok korenja. Svetovala bi enomesečno kuro z uživanjem B-kompleksa. Prav tako uživajte borovnice, jagode godži, ki še posebej krepijo oči in jetra, ter si vsak dan skuhajte skodelico čaja iz kitajskih belih krizantem. Tople cvetove si nato položite čez oči za približno 15 minut, preden greste spat ali ko pridete iz službe.

profimedia
Kitajska krizantema je v svoji domovini zelo priljubljena in velja za skoraj čudežno zdravilno rastlino.

Dodatno vam bi pomagali zeliščni formula lilly (guipi) in easeplus (xiaoyao), prva je usmerjena v krepitev vraničnega delovanja, druga v sproščanje jeter in živčnega sistema.

Kot sem omenila že prej, začnite redno izvajati vaje za oči. Na vsako uro dela za računalnikom tri minute nežno krožite z očmi, najprej v eno in nato še v drugo stran. Na oči si položite tople dlani, ki jih prej segrejete z drgnjenjem. Prav tako naredite nekaj razteznih vaj za vrat in hrbtenico ter se malce sprehodite.

profimedia
Vsak dan si skuhajte skodelico čaja iz kitajskih belih krizantem. Tople cvetove si nato položite čez oči za približno 15 minut, preden greste spat ali ko pridete iz službe.

Vedno predlagam, da ljudje, ki imajo pretežno sedeče delo, naredijo vaje najprej po dveh urah dela, nato na vsako uro do konca službe. Morda rezultati niso vidni takoj, čez nekaj časa pa boste ugotovili, da ne občutite več posledic sedečega dela in nimate več težav kot vaši sodelavci. Red in disciplina pri tem se vsekakor izplača. Dodatno lahko med vajami pritiskate na akupunkturno točko BL2 (zanzhu), na začetku obrvi na notranji strani, ter si tudi gladite cele obrvi, saj tam leži še nekaj zelo pomembnih točk.

Upam, da sem vam lahko pomagala na daljavo. Za dodatni nasvet pa ste vabljeni v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!