Blog: Cvetka Dragoš Jančar, dr. med

Nihajoč krvni tlak

Cvetka Dragoš Jančar
20. 6. 2016, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grega Wernig
Cvetka Dragoš Jančar

Z leti se spreminja naše zanimanje za zdravstvene teme. Če nas pri osemnajstih zanima koža, ali dekleta, kako prestaviti menstruacijo za nekaj dni zaradi maturantskega plesa, bomo pri petdesetih najprej prebrali isto, kar je za zdravje res pomembno. Takšna tema je, denimo,  krvni tlak, ki zadnje čase niha ali bolečine v mišično-skeletnem sistemu, zaradi katere je naše gibanje omejeno, pa bi bilo sicer nadvse koristno telovaditi.

Kaj lahko do pregleda storite sami? 

- Redno merite krvni tlak 2x dnevno in vrednosti zapisujte 
- Če je le mogoče, povečajte telesno aktivnost. Najbolj priporočljiva je hoja. 
- Prizadevajte si izgubiti kakšen kilogram 
- Omejite sol v prehrani 
- Omejite alkohol 
- Takoj opustite kajenje

Krvni tlak je sila, s katero stolpec krvi pritiska na žilno steno. Brez krvnega tlaka ni življenja. Tlak lahko niha zaradi različnih vzrokov, telo pa ima številne mehanizme, s katerimi ga lahko uravnava. Če želimo njegovo vrednost objektivno ovrednotiti, meritev v ambulanti ni primerna. Svetujem, da si nekaj tednov merite krvni tlak zjutraj predno vzamete zdravila in zvečer pred zdravili. Eno uro pred meritvijo ne pijte kave in ne uživajte alkohola in se umirite. Tudi kaditi ni priporočljivo vsaj 15 minut prej. Tudi utrip srca morate zabeležiti. Nikakor ni treba tega početi vsak dan.

Vrednost nad 140/90 obravnavamo kot zgornjo dovoljeno vrednost. Seveda pa določena stanja zahtevajo tudi nižji krvni tlak. Npr., če imate sladkorno bolezen, če ste imeli srčni infarkt, ste morda preboleli možgansko kap in t.n. Ni verjetno, da bi z leti postali i odporni na zdravila, ki znižujejo krvni tlak, verjetno pa gre za spremenjeno stanje v vašem telesu. Vzrok, da z leti pri večini ljudi krvni tlak, zlasti zgornji- sistolični, naraste je izguba elastičnosti velikih žil.

V primeru, da je vaš krvni tlak zadnje čase previsok, svetujem obisk pri zdravniku.
Zdravnik bo morda svetoval dodatne preiskave kot je ultrazvok srca, ultrazvok ledvic, pregled ožilja, krvne analize in se potem odločil za spremembo terapije.