Skrivnosti kraljice rož

Z vrtnicami nad raka?

Žana Kapetanović/Zarja
19. 6. 2016, 11.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Novi Gorici je Katja Kogej znana gospa, ki se ponaša s številnimi talenti. Ljudje jo najbolj poznajo po tem, da je izjemna poznavalka vrtnic, ena tistih, ki bdijo nad zbirko dišečih vrtnic iz 19. stoletja, poimenovanih burbonke.

Mateja Jordovič Potočnik
Katja Kogej, ženska s pretanjenim okusom, ljubiteljica izbranih dišav in someljejka,

Te vrtnice krasijo rožni vrt frančiškanskega samostana na Kostanjevici. Samostan smo obiskali v času najbujnejšega cvetenja in dogajanj v okviru že 11. festivala vrtnic. Katja Kogej, ženska s pretanjenim okusom, ljubiteljica izbranih dišav in someljejka, pa nam je podarila delček svojega bogatega znanja o vrtnicah, ki ga vestno nabira vse od otroštva.

»Študije ugotavljajo, da sta se pri bolnikih, ki so jim na kožo nanesli kapljice vrtničnega eteričnega olja, zmanjšali živčnost in tesnobnost, povečala se je oksigenacija krvi, umirilo dihanje in znižal sistolični krvni tlak – to je prva oziroma višja številka pri meritvi tlaka. Bolniki so povedali, da so bili po tem postopku mirnejši in bolj sproščeni. Znanstveniki so prepričani, da bo to vodilo v razvoj naravnejših tehnik pri zdravljenju depresije, anksioznosti in stresa.« 

Medtem ko se opiti z dehtečimi vonjavami sprehajamo pod slapovi burbonk v rožnem vrtu frančiškanskega samostana, poslušam čudovite zgodbe svoje sogovornice, predsednice Goriškega društva ljubiteljev vrtnic, ki je svojo ljubezen do vnic nadgradila z obilico strokovnega znanja. Spoznala sem jo pred osmimi leti, ko je napisala knjigo Z okusom vrtnic, v kateri so bile v Sloveniji prvič v kulinarični knjigi predstavljene jedi z vrtnicami. In ta 55-letna gospa se jih še vedno ni naveličala – pravzaprav je prav nasprotno, saj prav zdaj končuje diplomsko nalogo na tematiko vrtnic. Dobro ste prebrali, gospa končuje štiriletni študij evolutivne naturopatije v Novi Gorici in zato zelo pospešeno zbira novo gradivo o vrtnicah. Ob tem pa bo letos naredila tudi Bachovo cvetno esenco iz damaščanske vrtnice.

Ljubezen, ki počasi presega prostovoljske okvir 

Katja Kogej je po poklicu etnologinja in sociologinja. Dolga leta je bila vodja odnosov z javnostjo v novogoriškem Hitu. Zdaj je vsa predana svoji trgovini Zale & Pepe v Novi Gorici, v kateri ponuja izbrano ekološko pridelano in predelano hrano. Ime trgovine spominja na znano besedno zvezo sale e pepe (sol in poper), vendar gre pri njej za izkazovanje spoštovanja družinski tradiciji. Zale in Pepe sta bila Rozalija in Jožef Peršolja, Zahišarjeva iz Šmartnega v Brdih. »Naši starši oziroma stari starši, ki so potomcem še vedno zgled poštene podjetnosti, delavnosti in srčnosti, so imeli v Šmartnem trgovino in gostilno, obdelovali so napredno kmetijo in vodili predelavo sliv v prunele, ki so kot velika gurmanska posebnost romale daleč v svet – v Nemčijo, Skandinavijo, Rusijo in celo v Ameriko. Od njih sem se nalezla tudi ljubezni do vrtnic,« pojasnjuje Katja.

Mateja Jordovič Potočnik

Maj je tradicionalno v znamenju kraljice rož. Tokrat je potekal že 11. festival vrtnic, letos še posebno dobro obiskan, saj so od lani vpisani v evropski register rozarijev, tako da so bili s festivalskim dogajanjem tokrat seznanjeni tudi številni tujci. »Imamo drugo največjo zbirko teh starodavnih vrtnic v Evropi. Prva in največja je v Parizu. V zbirki imamo sedemdeset vrtnic, tukaj, na vrtu frančiškanskega samostanav pa jih je nekaj več kot petdeset. Zadnja leta jih prihaja občudovat vse več ljudi od blizu in daleč, tudi Francozi, Japonci in Avstralci. Vsekakor si bomo še naprej prizadevali, da bo vrtnica, ta kraljica rož, odpirala srca in meje vseh vrst, širila obzorje in povezovala prave ljubitelje tega cvetja od blizu in daleč. Je pa res, da je začela ta zadeva preraščati prostovoljske okvire. Ja, prav ste razumeli, skrb za to čudovito zbirko je prepuščena ljubezni in trudu prostovoljcev.«

Ali ste vedeli?

Cvetni lističi vrtnic so užitni in jih lahko dodajamo hrani, lahko pa jih tudi posušimo in jih za preventivo pijemo kot čaj. Za sprostitev – in odišavljenje – lahko kapljico ali dve kanemo na obleko. Če se je bolezen že razvila, čaj ne bo dovolj, temveč bo potrebna esenca vrtnice v koncentrirani obliki, torej eterično olje ali absolut. Nanašamo ju na kožo ali uporabljamo v kopelih. Lahko ju tudi inhaliramo v inhalacijskih kopelih (pod brisačo) ali s pomočjo izparilnika s svečko. 

Najbolj znan vonj na planetu. Kako pa je z njegovo zdravilnostjo? 

»Kraljica rož že tisočletja spremlja človeka. Njene skrivnosti poznajo izročila številnih ljudstev. Vrtnica ima bogato simboliko in, ustvarjena v ritmu pentagrama, plemeniti naše življenje. S svojim visokim valovanjem umirja, blaži, uravnoveša, zdravi, spodbuja, razveseljuje, odpira, greje, hladi, uravnava, normalizira, čisti, mehča, tolaži ... skratka, zdravi telo in dušo. Kot okras na vrtu in v vazi, kot navdih v glasbi, pesmi, sliki in besedi, kot dišava, lepotilo in zdravilo, pa tudi kot okusna hrana in dobrodejna začimba,« s strastjo pojasnjuje Katja. Nedavno so celo odkrili, da eterično oziroma esencialno olje vrtnic dobro učinkuje proti raku, zatrjuje naša sogovornica.

Dragoceno in drago olje

Katja pojasni, da eterično olje vrtnice pridobivajo iz cvetnih lističev različnih vrst vrtnic, med njimi pa je ena najpogostejših in tudi najučinkovitejših tako imenovana damaščanka. Pri izdelavi uporabljajo postopek parne destilacije. Vrtnično olje in druge produkte destilacije dodajajo milu in drugi kozmetiki, parfumom in nekaterim čistilom, pa tudi kadilu. Vrtnično olje uporabljajo tudi v živilski industriji za aromatiziranje denimo sladoleda, marmelad, turškega ratluka. »Vrtnično eterično olje spada med dražja olja, saj je za izdelavo ene same unče (približno 28 gramov) potrebno več kilogramov cvetnih lističev. Postopek je zapleten in dolgotrajen, saj je treba lističe pobrati še pred sončnim vzhodom, in to ročno. Poleg eteričnega olja vrtnice s parno destilacijo pridobijo tudi absolut (v parfumih najpogosteje uporabljajo prav to tekočino, ker je cenejša od eteričnega olja) in rožno vodico, ki jo dodajajo kozmetiki in hrani.« 

Mateja Jordovič Potočnik

Pred neposrednim nanašanjem na kožo vsa eterična olja razredčimo v nosilnem olju, kot je jojobino, mandljevo, avokadovo ali kakšno podobno. Olje hitro prodre v kožo, tako da začne učinkovati že v nekaj minutah. 

Za preprečevanje in zdravljenje raka

Nedavno so v znanstveni reviji Journal of Food Science objavili študijo, v kateri znanstveniki ugotavljajo, da na zraku sušeni vrtnični cvetni listi vsebujejo fenole, anticianide in galno kislino. Te tri spojine pa učinkovito preprečujejo in zdravijo raka. »Že v prejšnjih raziskavah so dokazali, da fenolne spojine zavirajo rast rakavih celic. To počnejo na dva načina: aktivirajo imunski sistem in mu pomagajo prepoznati ter uničiti rakave celice, poleg tega pa zavirajo angiogenezo, torej rast novih žilic, ki jih tumor potrebuje za preskrbo s hrano oziroma glukozo. Anticianidi so bioflavonoidi, ki jih najdemo tudi v zelenjavi in sadju. Rastlinam in plodovom (pa tudi jesenskemu listju) dajejo barvo. Anticianidi so dobro znani po svojih protirakavih lastnostih, predvsem po tem, da v celicah pospešijo uničevanje prostih radikalov. Galna kislina je prav tako znana po svojih antioksidantnih lastnostih, obenem pa učinkuje protiglivično in protivirusno. Poleg tega zmore galna kislina tudi neposredno uničevati rakave celice, pri tem pa ostane okoliško zdravo tkivo povsem nepoškodovano.« A to še ni vse. »Eden glavnih vzrokov za pojav raka so mutacije DNK v celicah, zato je pomembno vedeti, da delujejo vrtnični cvetni lističi antimutagenično, kar pomeni, da zaustavljajo in celo preprečujejo mutacije zdravih celic, zaradi katerih se lahko te spremenijo v rakave.«

Z vrtnicami tudi proti okužbam z nevarnimi bakterijami

Po trditvah moje sogovornice je neka druga študija, ki so jo objavili v Current Microbiology, primerjala antioksidante in antibakterijske lastnosti različnih izvlečkov vrtnice in vsebnost fenolov v eteričnem olju, hidrosolu in abolutu. »Največ sta jih vsebovala absolut in eterično olje vrtnice, zanimivo pa je, da sta pokazala tudi odlične zdravilne lastnosti pri okužbah z nevarnimi bakterijami Escherichia coli, Staphylococcus aureus in drugimi.« Med različnimi vrstami vrtnic so se po vsebnosti zdravilnih snovi najbolje izkazale damaščanska vrtnica (Rosa damascena) in vrste San Francisco, Katharina Zeimet in Mercedes.

Mateja Jordovič Potočnik

Le s strokovnjakom!

»Pri obolenju z rakom je eterično olje vrtnice včasih koristno tudi zaužiti, a pod dvema pogojema: da je resnično čisto in iz ekološke pridelave ter da to počnete pod nadzorom usposobljenega strokovnjaka za aromaterapijo. Dokončen protokol za zdravljenje raka z vrtnico še ni razvit, bo pa uporaba vrtničnega eteričnega olja občutno pomagala v kombinaciji s široko paleto drugih naravnih zdravil in naravne prehrane. Druge novejše raziskave so pokazale, da poleg že znanih naravnih sredstev proti raku – visokih odmerkov vitamina D3, cinka in selena, joda (do 130 mg na dan), magnezija, sulforafana, DIM (di-indolil-metana), I3C (indol-3-carbinola), zelenega čaja (od 5 do 6 skodelic na dan), kokosovega masla, čilija, kurkume, ribjega olja, visokih odmerkov vitamina C, brokolija, čaja taheebo itd. – pri zdravljenju pomagajo tudi lovorovi listi, cvetovi kamilice, gorčica, hren, ingver in majaron. Seveda pod pogojem, da so ekološkega izvora.«

Mateja Jordovič Potočnik