TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Pomoč po porodu

Dr. Lu Li
18. 6. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Skoraj vsaka novopečena mamica se po rojstvu otroka srečuje s kakšnimi nihanji. Tudi naša bralka Manca ima nekaj težav, ki jih pred nosečnostjo ni imela. Ampak z nasveti naše kitajske zdravnice bo lahko že kmalu uživala v materinstvu in tudi dobrem splošnem počutju.

Profimedia
Zobanje svežih borovnic, ki jih je prav v teh dneh v izobilju je imenitna zadeva.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 32 let. Pred nekaj meseci sem rodila. Ker mi malo nagajajo hormoni in sem tudi precej utrujena, se obračam na vas v upanju na kakšno priporočilo glede vzpostavljanja ravnovesja v telesu.
Dojenčico dojim, včasih se tudi mleko težje odvaja in se namučiva, v splošnem lahko rečem, da je vse, kot mora biti. Občasno čutim zbadanje v križu, ki ga pred porodom nisem.

Je akupunktura primerna vrsta terapije zame? Kako si lahko dodatno sama pomagam? Zahvaljujem se za odgovor.

Manca

Odgovor:

Gospa Manca, lepo pozdravljeni.

Najprej čestitke ob rojstvu otroka!

Skoraj vsaka novopečena mamica se srečuje s kakšnimi nihanji po rojstvu otroka. V TKM pravimo, da zaradi same nosečnosti in poroda upade vitalna energija či ter tudi kri in druge telesne tekočine. Zato je treba krepiti kri in dvigniti raven energije, da telo pridobi nazaj svojo moč in vitalnost.

Vranica preko zaužite hrane predvsem ustvarja hranila za kri, proizvaja tudi življenjsko energijo in razpršuje omenjene elemente po telesu. Jetra kri skladiščijo in hkrati skrbijo za pravilno razprševanje. Medtem ko dojenček spi, si vzemite trenutek zase. Ne pretiravajte s hišnimi opravili in drugim pospravljanjem, saj je to čas, ki ga lahko izkoristite za vas in dojenčka. Skoraj vsaka novopečena mamica se srečuje s kakšnimi nihanji po rojstvu otroka.

Vsak izmed organov poskrbi za proizvajanje določene tekočine. Vranica preko zaužite hrane predvsem ustvarja hranila za kri, proizvaja tudi življenjsko energijo in razpršuje omenjene elemente po telesu. Jetra kri skladiščijo in hkrati skrbijo za pravilen nadzor razprševanja. Meridijani so po porodu seveda manj pretočni in jih je dobro stimulirati, da se odprejo in tako omogočijo energiji normalen pretok, kar vpliva tudi na kri. Pravimo, da či po ožilju potiska kri, zato sta oba akterja zelo pomembna.

Akupunktura bi vam tako lahko zelo pomagala, saj se v telesu ponovno vzpostavijo povezave, poveča se pretok krvi in čija ter uravnovesi hormonski sistem. Zaradi tega občutimo več energije in dosežemo boljše razpoloženje.

Tudi kakšna zeliščna podpora bi vam zelo pomagala, predvsem nežna zelišča, kot je kitajska angelika, ki aktivira telesne tekočine (telesni jin), prav tako astragalus. Oba se lahko uživata tudi v času dojenja. Zeliščni formuli za krepitev krvi in čija sta tudi angel eight form (bazhen) ter ten complete form (shiquan dabu).

Vsak dan si pritiskajte in aktivirajte točko ST36, ki leži štiri palce pod koleni in en palec na zunanjo stran; točko stimuliramo tudi, kadar nastopijo manjše težave pri dojenju. V TKM pravimo, da se težave pri dojenju lahko pokažejo zaradi nepretočnosti jetrnega meridijana, ki teče prav preko dojk. Kadar je telo utrujeno, pod stresom, nespočito ali pod neke vrste adrenalinom, se jetra zakrčijo, kar vpliva na njegov kanal.
Uživajte čim več kitajskih datljev ali žižul in črnega sezama, borovnice, maline, aronijo, češnje ter predvsem tudi kisle jedi, ki sproščajo jetra in odpirajo kanale, meridijane. Večkrat na teden si privoščite tudi čičeriko in nesoljene arašide za krepitev vranične energije.

profimedia

Menim, da bi vam akupunktura pomagala in da ne bi bilo potrebnih veliko terapij, seveda pa je to odvisno od vsakega posameznika, kako se odzove na terapijo ter kako ima že v splošnem pretočne kanale.

Skušajte dovolj počivati in dobro jesti. Pri nas je najpomembnejših prvih 100 dni po porodu. Takrat se družina navaja drug na drugega, mamica in otrok pleteta posebno vez, hitro pa se lahko zgodi, da mamica pozabi nase, zato je izrednega pomena, da ima dodatno pomoč, da si novih moči lahko nabere tudi sama.
Bodite tudi veliko na zraku, v kakšnem mirnem okolju, v parku, kjer je veliko zelene barve. Medtem ko dojenček spi, si vzemite trenutek zase. Ne pretiravajte s hišnimi opravili in drugim pospravljanjem, saj je to čas, ki ga lahko izkoristite za vas in dojenčka. Vse ostalo lahko počaka.

Želim vam vse dobro!

svet24
Dr. Lu Li