IZZIV

Za dobro počutje

pl
18. 6. 2016, 13.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Začetek poletja je mnogokrat začetek nečesa novega, sonce nam daje dovolj energije, da se lotimo novih stvari. Morda čiščenja telesa, da bo še bolj zdravo in da bomo lažje izgubili kak odvečen kilogram?

Dreamstime
Kar je bilo nekoč vsak dan na jedilniku, je danes kura k boljšemu zdravju in splošnemu počutju – boljši psihični kondiciji, čuječnosti in odpornosti.

Naše telo ima sposobnost, da se čisti samo. Zato tudi imamo jetra, ledvice. A če je škodljive hrane preveč, lahko to kaj hitro privede do bolezni, lene prebave, do pomanjkanja energije in slabega počutja.

Mojca Cepuš, nutricionistka:

Post čisti, razstruplja, odpravlja zdravstvene težave, vrača energijo, pomlajuje telo.

Različni posti

Kako se torej lotiti temeljitega čiščenja telesa? Je dovolj, da enkrat na leto naredimo nekajdnevno kuro ali bo treba spremeniti način prehranjevanja?

»Po mojem mnenju razstrupljanje pomeni samo post, ki je lahko ob sadnih sokovih in zelenjavnih prevretkih ali ob vodi. Pri preostalih metodah gre predvsem za različne načine prehranjevanja, ki pa imajo zelo pozitivne učinke na naše psihično in fizično počutje,« je povedala nutricistka Mojca Cepuš.

Najboljši čas za post je, ko imamo na voljo dovolj sveže hrane, da si iz te pripravljamo sokove, prav tako pa je pomembno, da se počutimo psihično dobro. »Razstrupljanje ni resen zdravstveni pojem, ampak bolj marketinška skovanka. Če želimo biti natančni, bi se morali pogovarjati o postu. Postov poznamo kar nekaj. Lahko imamo post od alkohola, sladkorja, lahko pa se odločimo za post ob sadnih sokovih in vodi. Obstaja tudi vodni post, a je post s sadnimi sokovi in zelenjavnimi prevretki skoraj v vseh primerih najbolj učinkovit,« je pojasnila Cepuševa.

Lahko imamo post od alkohola, sladkorja, lahko pa se odločimo za post ob sadnih sokovih in vodi.

Post vsebuje tri faze 

Pri prečiščevanju telesa obstajajo tri faze, priprava na post, post in uvajanje na trdo prehrano. Priprava na post lahko traja nekaj dni. Opustiti je treba vse nezdrave razvade. Prenehajte piti kavo in prave čaje, uživati predelano hitro hrano, opustite kajenje in druga poživila, tudi zdravila, ki vam jih ni predpisal zdravnik. Med postom se načeloma svetuje tudi prenehanje jemanja zdravil, vendar te odločitve ne smete sprejeti brez predhodnega posveta s svojim zdravnikom. Opustite tudi meso, naslednji dan vse izdelke živalskega porekla, vključno z jogurti, kefirji, skuto in siri. Uživajte torej polnovredno vegansko prehrano. Čez nekaj dni opustite tudi žita in uživajte samo zelenjavo in sadje ter zelenjavne juhe in solate. Prenehajte uporabljati soli in maščobe. Vsaj tri dni pred začetkom posta pa uživajte samo surovo zelenjavo in sadje. Jeste lahko sadne kupe, solate ali sestavljene jedi, le da niso industrijsko ali toplotno obdelane. Poleg priprave hrane je dobro, če se začnete navajati na redno jutranje razgibavanje. Med postom je redna telesna vadba namreč zelo priporočljiva. Ne pozabite tudi na spanje, vsako noč morate spati vsaj sedem ur. Najbolj krepčilen spanec je tisti, ki se začne najpozneje ob 22. uri in traja brez prekinitve celo noč. Ponoči se naše telo obnavlja in brez pravega počitka tudi napredka ni.