Dan mladosti

Titovi mladinci so še mladi

M.K.
25. 5. 2016, 10.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Že od ranih jutranjih ur se številni spoštovalci lika in dela nekdanjega jugoslovanskega voditelja Josipa Broza Tita zbirajo pred muzejem zgodovine Jugoslavije v Beogradu, da bi obeležili njegov rojstni dan oziroma Dan mladosti.

Profimedia
"To je edini dan, ki me spominja la lepe čase," je povedala ena od današnjih obiskovalk Hiše cvetja v Beogradu.

Med njim prevladujejo starejši obiskovalci, ki so živeli v "Titovi Jugoslaviji", in so se prišli poklonit spominu na nekdanjega Maršala. Nekateri so ob tej priložnosti tudi oblekli uniforme, prinesli štafete in cvetje. Na ta način že 36 let, kolikor je minilo od njegove smrti, ne zanemarjajo priložnosti za obisk Hiše cvetja ter zahvalo in oddolžitev za življenje, kakršno so lahko živeli pod njegovim vodstvom.

Profimedia
V Kumrovcu se ob dnevu mladosti vsako leto zbere več tisoč privržencev.

Tudi v hrvaški vasici Kumrovec se bo danes, ob 124. obletnici rojstva bivšega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, zbralo več tisoč privržencev. Med obiskovalci bodo, kot vsako leto, tudi številni Titovi privrženci iz Slovenije.

Josip Broz se je rodil v Kumrovcu Hrvatu Franju Brozu in Slovenki Mariji Javoršek maja 1892. Obstaja več datumov njegovega rojstva, na koncu pa je uradno obveljal 25. maj. Tako je bilo zapisano v času, ko je služil v avstro-ogrski vojsko.

Po drugi svetovni vojni se je ta datum v maniri kulta osebnosti slavil kot dan mladosti. Z njim je bila povezana štafeta mladosti, med katero so več kot štiri desetletja po celotni državi mladinci prenašali štafetno palico in jo izročili državnemu vodji na sklepni slovesnosti v Beogradu.

V Ljubljani se danes začenja Kolaž mladosti

Do prihodnjega četrtka se bo v prestolnici zvrstilo več kot 15 različnih dogodkov. Organizatorji so izpostavili pestro koncertno in festivalsko dogajanje, pa tudi številne delavnice za mlade. Prvi teden mladih v prestolnici bo v luči aktualne begunske krize minil s poudarkom na migracijah.

V projekt Kolaž mladosti se je povezalo 14 mladinskih organizacij v Mestni občini Ljubljana (Mol), njihov namen pa je predstavitev aktivnosti mladih v Ljubljani ter aktivno vključevanje v družbeno dogajanje. V mladinskih organizacijah si želijo, da bi Kolaž mladosti prerasel v vsakoletno srečevanje mladih. 

Prvi dan tedna mladih bo zaznamovalo odprtje prenovljenega dnevnega centra za otroke in mladostnike Skupaj v skupnosti, katerega namen je omogočiti otrokom in mladostnikom kakovostno preživljanje prostega časa v lokalnem okolju. Prenovljen center bo odprl ljubljanski župan Zoran Janković

Letos bodo sicer v okviru Kolaža mladosti v Ljubljani odprli tudi mestne zelene površine za kreativno preživljanje prostega časa mladih, proaktivno kavarno, med drugim bo zasedal zasedal tudi občinski svet za mlade. Natančen spored dogodkov si lahko mladi ogledajo na družbenem omrežju Facebook

Poudarek prvega Kolaža mladosti, ki bo trajal do 2. junija, pa bo na migracijah. Kot so zapisali organizatorji, bodo skozi oči mladih, mladinskih delavcev in organizacij, ki delajo z mladimi, iskali možnosti in pozitivna sporočila za vključevanje migrantov (predvsem beguncev in prosilcev za azil) v aktivnosti mladinskih organizacij in družbo nasploh.