Zdravje

Živila, ki čistijo jetra

pl
22. 5. 2016, 09.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Poleg možganov so tudi jetra organ, ki v človeškem telesu opravlja zelo pomembno nalogo. Študije potrjujejo, da opravljajo več kot petsto različnih funkcij, odpravljajo tudi strupene snovi iz krvi ter zmanjšujejo raven holesterola in hormona stresa. Zato jih okrepite in očistite!

Profimedia
Jetra so k sreči eden redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije, če jim jo seveda omogočimo.

Če jetra delujejo dobro, je tudi počutje odlično. Telo je bolj zdravo, koža lepa in mladostna, sijemo v vseh pogledih. Da pa bi jetra še dolgo dobro delovala, je prav, da jim pomagamo in jemo hrano, ki jih krepi in čisti ter spodbuja njihovo delovanje, ter da jih vsake toliko s tem tudi nekoliko razbremenimo.

Narava ponuja mnogo živil, ki so priporočljiva za zdravje in krepitev jeter. Čim večkrat jih dodajte v svojo prehrano. Med njimi so nekatera sicer že stalne znanke naših obrokov, za druga pa se le potrudimo, da bodo to postala.

Avokado

Študije so pokazale, da snovi, imenovane karotenoidi, vplivajo na zdravje jeter. Skupino teh snovi najdemo v večini zelenjave in sadja. Pomagajo in ščitijo jetra pred maščobo, preprečujejo torej, da bi se jetra zamastila in razvoj sladkorne bolezni tipa 2, pa tudi nekatere druge bolezni. Avokado sicer ne vsebuje veliko karotenoidov, vendar igra pomembno vlogo pri absorpciji le teh v črevesje in kri. Če jeste skupaj s sadjem ali zelenjavo tudi avokado, je absorpcija karotenoidov dva- do šestkrat večja. Karotenoide najdemo v paradižniku, korenju, rdeči pesi, bučkah, bučah, marelicah, brokoliju, mangu …

Znano je, da je avokado zelo zdravilen, a se mnogi sprašujejo, kako ga sploh dodati v prehrano. Povsem preprosto: jejte surovega, pripravite ga lahko v raznih zelenjavnih ali sadnih solatah, odlično se prilega tudi kot namaz skupaj s skuto in podobno.

Rdeča pesa

Rdeča pesa je znana po svojih zdravilnih lastnostih. Vsebuje veliko železa, zato je nepogrešljiva, kadar želimo izboljšati kri. Rdeča pesa preprečuje slabokrvnost, vrača telesu energijo. Vsebuje mnoge antioksidante, ki so tako močni, da ščitijo celo pred rakavimi obolenji. Pomaga ohranjati dobro prebavo, preprečuje zaprtost in krepi črevesje. Prav tako je odlično živilo za zdravje in razstrupljanje jeter. Seveda je tudi rdeča pesa najbolj zdrava, če jo uživamo surovo. Takšno lahko očistite in naribate med solato, jo jeste kot prilogo, iz nje pa lahko pripravite tudi zelo zdravilen napitek. Naribajte očiščeno surovo peso in korenje ter eno jabolko. Nato dodajte deciliter vode, zmešajte vse skupaj s paličnim mešalnikom in popijte. Tak napitek bo očistil in razstrupil vaša jetra ter telesu povrnil energijo.

Regrat

Ne le zgodaj spomladi, ko še ne cveti in so njegovi listi majhni, ampak vse leto. Regrat je zdrav v vseh letnih časih. Uporabljajo se korenine, listi in cvetovi. Regrat je dragoceno darilo narave, ki čisti kri ter čisti in krepi jetra, jih razstruplja, spodbuja njihovo delovanje. Vsebuje grenčice, ki ščitijo naše telo pred boleznimi, uravnava prebavo, odpravlja zaprtost, preprečuje tudi nastanek raka.

Nabirate lahko regratove korenine, jih sušite in iz njih pripravljate čaj. Tak pripravek krepi in čisti jetra, čisti celotno telo in ga pomlaja.

Regratove liste dodajajte solati vse leto. Ko so večji, postajajo bolj trdi in še bolj grenki. A ta grenčica čisti jetra. Regratove liste lahko tudi zmehčate nad paro, jih prelijete z žlico stopljenega masla in jeste kot prilogo k mesu.

Tudi rumeni cvetovi so zdravilni. Lahko jih sušite in pripravljate za čaj, lahko pa uporabljate sveže in iz njih pripravite regratov med. Potrebujete liter cvetov, pol litra sladkorja, citronko. Vse skupaj skuhajte, mešajte, da se sladkor stopi. Pustite čez noč, nato pa precedite in shranite v steklen kozarec. Tak med hranite v hladilniku, uporabljate ga lahko za čaj, kot dodatek k limonadi ali pa ga le mešajte z vodo in pijte kot sok.

profimedia
Regrat in ostale rastline z grenčicami veljajo za čudežno jed, saj koristijo naši jetrom. Regrata ne nabiramo le spomladi, ko še ne cveti, ampak si ga lahko privoščimo vse leto.

Laneno olje in lanena semena

Tako lanena semena kot tudi laneno olje krepijo jetra, pospešujejo njihovo delovanje in jih razstrupljajo. Lanena semena in olje vsebujejo mnoge antioksidante, ki skrbijo za zdravje našega telesa. Poleg tega krepijo in čistijo tudi črevesje ter uravnavajo prehrano. Laneno olje uživajte surovo, lanena semena pa lahko dodate na solato ali jih zamešate med kislo mleko ali jogurt. Dodate jih lahko tudi v razne napitke. Ko boste kupovali lanena semena, kupujte cela. Že mleta namreč izgubljajo svoje hranilne snovi. Zato jih zmeljite sami, tik preden jih boste zaužili. Če pa boste uporabljali cela, jih za dve uri prej namočite v vodi, da nabreknejo.

Limona

Limona vsebuje mnogo vitamina C, vsebuje tudi citronsko kislino, ki spodbuja delovanje jeter, jih razstruplja in odpravlja strupene snovi iz njih. Limono lahko uporabljate namesto kisa in z njenim sokom polijete solato. Še bolje pa bo, če jo boste pili na tešče. Takoj zjutraj stisnite sok polovice limone v kozarec mlačne vode in popijte. Tako boste temeljito očistili jetra in spodbudili delovanje vseh organov.

Kurkuma

Tudi kurkuma je poznana po svojih zdravilnih lastnostih. Vsebuje kurkumin, močan antioksidant, ki ščiti pred boleznimi, preprečuje razvoj raka in spodbuja delovanje jeter. Dokazano je, da lahko z rednim uživanjem kurkume zaščitite jetra pred škodljivimi snovmi. Kurkuma je začimba, zato jo morate uporabljati v majhni količini. Ščepec jo dodajte obroku, ko je ta že na mizi, zamešate pa jo lahko tudi v kozarec vode, ki ste mu dodali še pol žličke lanenega olja in popijete.