Zdravje

Aktivno v boj proti celulitu

bt
18. 5. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če se želite rešiti celulita, je treba okrepiti vezivno tkivo, izboljšati prekrvitev, spodbuditi delo limfnega sistema, zmanjšati maščobne obloge in izločiti odvečno tekočino.

PBS center

»Vse skupaj boste dosegle s spremembo prehrane in povečano ciljno telesno dejavnostjo,« pravi Barbara Tavčar, master body inštruktorica in strokovna vodja PBS centra športne odličnosti, kjer spomladi najraje posežejo po posebnem pripomočku, ki se je izkazal za odličnega v boju proti celulitu. Nanizala je še nekaj navodil in priporočil, ki celulitu predstavljajo »resno grožnjo«.

Če ste se odločile, da letos poleti »pomarančna« koža ne bo vaša spremljevalka, je čas, da k reševanju težave pristopite že zdaj. Včasih je veljalo, da se s celulitom srečujejo bolj odrasle ženske (ko smo ravno pri spolu – tudi moški se mu ne morejo popolnoma izogniti), s staranjem se namreč upočasnjujejo sistem presnove ter endokrini in vaskularni sistem.

Na udaru vse mlajši

Te spremembe zmanjšajo sposobnost učinkovitega izločanja vseh odpadnih in strupenih snovi iz telesa. Zlasti sta prizadeta limfni sistem in mikrocirkulacija. Maščobne celice postanejo večje, zaradi česar se iz podkožnega področja premaknejo k površju (zaradi strukture plasti kože pri ženskah še lažje kot pri moških) in pritiskajo na limfne in krvne žilice.

Danes se s to težavo srečujemo vedno mlajši, kar bi lahko pripisovali več dejavnikom: pretiranemu sedenju, nekakovostni prehrani, uživanju alkohola, kajenju cigaret in seveda negibanju.

Za boj proti celulitu je poleg primerne, zdrave prehrane nujna povečana ciljna telesna dejavnost.

Koristen pripomoček

Anticelulitni valjček, ki v sklopu treninga body tehnike predstavlja le enega izmed številnih pripomočkov, neposredno deluje na kožo, posredno pa na podkožno maščobno tkivo in notranje organe. Z valjčkom masiramo telo, s pritiskom dlani ali stopala v anticelulitni valjček pa dobimo dodatni akupresurni učinek, s čimer stimuliramo živčne končiče na površini kože.

Čeprav je primarna vloga valjčka anticelulitni trening, ga lahko uporabljamo tudi za korekcijo slabe telesne drže, razvoj mišične vzdržljivosti, moči in gibljivosti.

Priporočila

Za tretiranje najbolj kritičnih predelov Tavčarjeva priporoča tri osnovne vaje. V kolikor pri sebi nimate anticelulitnega valjčka, si pomagajte s kuhinjskim valjarjem. Če je občutek pri valjanju boleč, si oblecite debelejše hlače ali pajkice ter vztrajajte. Ob dveh do treh tretmajih na teden se bodo prvi rezultati pokazali po dveh do treh tednih. Če imate morda težave s poškodbami ali bolečinami mišično-sklepnega sistema, se pred izvedbo posvetujte s svojim zdravnikom ali povprašajte za nasvet strokovnjaka.

Rolanje po zunanji strani

PBS center

Zavzemite položaj v stranski opori trupa, kot je prikazano na prvi sliki. Valjček je na zgornji tretjini zunanje strani stegnenice, v kolikor imate dva, drugega lahko položite pod zgornje stopalo. Naredite prvi vdih na mestu in povlecite popek močno proti hrbtenici, vzravnajte hrbet ter glavo pritisnite v zgornjo dlan. Istočasno dvignite spodnjo nogo, da boste začutili povečan pritisk valjčka na stegno. Z izdihom spuščajte nogo ter se hkrati rolajte po valjčku tako, kot prikazuje slika 2. Zadostuje šest ponovitev na vsaki strani.

Twist v sedečem položaju

PBS center

Valjček postavite v vertikalni položaj in se s sredino zadnjice usedite prek njega, kot prikazuje prva slika. Z izdihom potisnite kolena v eno stran in se z valjčkom porolajte prek celotne površine zadnjice na isti strani. Z vdihom se vrnite v osnovni položaj in ponovite na drugi strani. Že po nekaj ponovitvah boste začutili »pekoč« občutek na področju, ki ga tretirate z valjčkom, izvedite šest izmeničnih ponovitev na vsako stran.

Kavelj v opori

PBS center

Zavzemite ležeči položaj v opori na podlahteh, anticelulitni valjček postavite prečno na področje zgornje tretjine stegna. Nogi sta napeti in iztegnjeni, trup močen in stabiliziran, vrat v podaljšku hrbtenice. Prvi vdih naredite na mestu. Z izdihom se z rokami v opori potegnite naprej, valjček bo »potoval« proti kolenu, svoj pogled usmerite proti popku, hrbet počasi »pogrbite«. Noge pokrčite in stopala postavite v položaj kavlja. Če boste stopali močno vlekli vsako v svojo stran, boste intenzivno začutili aktivacijo mišic zadnjice. Prav tako boste raztezali mišice prsnega dela hrbta ter seveda tretirali površino stegna. Z vdihom se vračajte v osnovni položaj. Pazite, da valjček ne rolate prek sklepa kolena. Naredite šest ponovitev z valjčkom na eni strani in šest na drugi.

PBS center