Tretjina zapornikov je tujcev

Najbolj znan je Pahorjev atentator

R.T.
18. 5. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V slovenskih zaporih kazen prestaja 134 tujcev.

Arhiv Novice Svet24
Fotografija je simbolična.

Kar nekaj Slovencev služi zaporne kazni na tujem, medtem ko se je kar nekaj tujcev znašlo v slovenskih zaporih. Te dni v njih kazen prestaja 134 tujcev: med njimi je mogoče najti Afganistance, Armence, Bolgare, državljane nekdanje Jugoslavije, Kitajce, Nemce, Novozelandce, Senegalce, pa tudi državljane ZDA, poroča časnik Dnevnik. Tuji državljani so lani obsegali kar tretjino vseh, ki so jih sprejeli v slovenske pripore in zapore.

Pahorjev atentator še na hladnem

Lani je bilo v Sloveniji zaprtih 548 tujcev, od tega 241 obsojencev in 307 pripornikov, piše Dnevnik.

Najbolj znan tuji državljan v slovenskih zaporih je sicer hrvaški vojni veteran Josip Zagajski, ki je načrtoval atentat na takrat slovenskega premierja Boruta Pahorja. Julija 2009 so ga na mejnem prehodu Dobova aretirali slovenski policisti, potem ko je grozil z razstrelitvijo ročne bombe. Prisodili so mu enajst let zapora.

Na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij pravijo, da jezikovnih težav pri delu s tujci nimajo, večina se jih sporazumeva v enem od svetovnih jezikov, zapornikom je glede na verska in druga prepričanja zagotovljena tudi ustrezna prehrana in so v splošnem deležni enake obravnave kot slovenski državljani. Tisti, ki jim je bila izrečen izgon iz države, zapora ne morejo zapustiti (na primer konec tedna), ostali, ki  jim ta kazen ni izrečena, pa imajo pravico tudi do te ugodnosti.