Fides

Zdravniki se bodo pogajali in hkrati mislili na stavko

G.G./STA
18. 5. 2016, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je zaradi nezadovoljstva s potekom pogajanj z vlado glede plač zdravnikov glavni odbor sindikata preoblikoval v stavkovni odbor. Predsednik sindikata Konrad Kuštrin je danes poudaril, da se bodo še naprej pogajali, a se bodo ob tem tudi pripravljali na stavko, ki bi bila jeseni.

STA
Prav standardi in normativi bi po prepričanju Kuštrina pokazali, kje v našem zdravstvu zdravnikov primanjkuje, kje jih je ravno prav, kje pa jih je morda celo preveč.

Pogajanja z vlado potekajo že od marca, a večjega napredka doslej niso dosegli, je izpostavil Kuštrin. Prav tako še vedno niso sprejeti standardi in normativi za zdravnike, za katere so v Fidesu zahtevali, da se sprejmejo takoj in ki so tudi za članstvo Fidesa prva prioriteta.

Fides je sicer edini sindikat javnega sektorja, ki se strinja z vladno idejo spremembe plačnega sistema in z uvedbo spremenljivega dela plače, je danes poudaril Kuštrin. Med drugim zahtevajo, da bi lahko presegli 57. plačni razred, ki je za zdravnika v javnem sektorju zdaj zgornja plačna meja.

Primerjava z Romunijo

Tak plačni sistem, kot ga imamo za zdravnike v Sloveniji, imajo morda edino še v Romuniji, pravijo v Fidesu. Kuštrin je danes vladi očital zavlačevanje in znova ponovil njihovo že poznano zahtevo, da bi se plača zdravnika vrnila na razmerje 1:3 s povprečno plačo v državi.

"Če pa vlada ni pripravljena na spremembe, naj nas izpusti iz plačnega sistema javnih uslužbencev," poziva Kuštrin. "Prav nič nam ni nerodno zahtevati višjih plač, dokler si visokošolski učitelji in dekani fakultet izplačujejo stalno pripravljenost, medtem ko imajo noge v pesku in morju," je bil danes jasen Kuštrin.

Stavko načrtujejo v jeseni

Po besedah Kuštrina so precej blizu odločitvi, kakšno obliko stavke bodo uporabili; verjetno bo razlika med primarno, sekundarno in terciarno ravnijo. A predsednik Fidesa je poudaril, da vendarle upajo na dogovor z vlado še pred tem. "Časa je več kot dovolj," je dejal in spomnil, da imajo še junija in julija možnost za srečanja in usklajevanja. Nov krog pogajanj z vlado se bo po besedah Kuštrina začel čez 14 dni, vlada si je namreč vzela čas, da pregleda Fidesov predlog tarifnega dela kolektivne pogodbe. Drug krog pogajanj pričakujejo z optimizmom, tudi stavke si ne želijo, je poudaril prvi mož Fidesa.

Kot je danes napovedal Kuštrin, se bodo v nadaljevanju v stavkovne odbore preimenovali tudi regijski odbori Fidesa in odbori po večjih zdravstvenih ustanovah. Ves čas pogajanj se bodo pripravljali tudi na stavko. "Management in bolnike je treba pripraviti na to, da se stavka lahko zgodi, kot se je zgodila leta 1996, ko nas politiki niso poslušali," je dejal Kuštrin.