Novo telo

Transplantacija glave ni več le mit

ud
17. 5. 2016, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ali je dejansko mogoče presaditi živo glavo na drugo telo? Kontroverzni kirurški poseg naj bi izvedli na začetku naslednjega leta v eni izmed medicinskih ustanov na Kitajskem, kjer bodo ruskemu državljanu Valeriju Spiridonovu pritrdili glavo na donatorjevo telo.

Facebook
Valerij Spiridonov bo imel prvi novo telo, če bo transplantacija uspela.

Kirurg dr. Sergio Canavero bo opravil prvo tovrstno operacijo. Čeprav je bilo testiranje na živalih omejeno, je transplantacija glave na novo telo čisto mogoča. Na takšen način bi se lahko ljudje izognili mnogim boleznim, ki ogrožajo naša življenja. 

Čez nekaj let bomo lahko telesa menjali kot oblačila. 

Rus 

Pacient, čigar glavo bodo presadili, je 30-letni Valerij Spiridonov, ruski računalničar, ki boleha za werdnig-hoffmannovo boleznijo, gensko boleznijo, ki povzroča odmiranje mišic. Brez nobenih dvomov lahko trdimo, da je to ena izmed najbolj nevarnih operacij v zgodovini. Dr. Canavero in njegova ekipa kar 150 zdravnikov nameravata odstraniti Spiridonovo glavo in jo pritrditi na donatorjevo telo. 

1.

 tovrstna operacija na človeku.

Postopek

Postopek, ki so ga poimenovali Nebesa (v angleščini heavenhead anastomosis venture), bo trajal približno 36 ur z nobenim zagotovilom, da bo dejansko uspel. Težave bi lahko imeli s povezavo hrbtenjače. "Znanstveniki povsod po svetu imajo dokaze, da lahko operacija dejansko uspe. Seznanjeni so tudi s postopkom. Po vsej verjetnosti se mi bodo pridružili kitajski kirurgi in mi pomagali," je dejal dr. Canavero. Niso pa vsi tako zelo optimistični glede operacije. "Jaz tega ne bi privoščil nikomur," je rekel dr. Hunt Batjar, kirurg iz ZDA. "Ne bi dovolil, da bi to naredili meni, saj mislim, da je to huje kot smrt," je dodal.