Zdravje

Kakšen šport je golf?

Z.F.
15. 5. 2016, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zgodovina golfa se začne že v obdobju Rimljanov, vendar v nekoliko drugačni obliki. Takrat so igro igrali tako, da so z ukrivljeno palico udarjali usnjeno žogico.

arhiv svet 24

Napredek je igra doživela v 15. stoletju na Danskem, kjer so igrali različico golfa na ledu, Francozi in Belgijci pa na travnikih. V 16. stoletju so na Škotskem, v mestecu St. Andrews, postavili prvo igrišče in napisali prva pravila, zato pravijo, da je Škotska zibelka golfa, ter se podpisujejo kot izumitelji oziroma iznajditelji golfa.

Golf je šport, pri katerem poskuša igralec z udarci s palico spraviti žogico v luknjo v tleh. Je ena od redkih iger z žogo, ki nima standardiziranega igrišča. Vsako igrišče za golf ima svojo obliko, največkrat pa je v njem 9 ali 18 lukenj.

arhiv svet 24
Golfišče ima praviloma 18 lukenj oziroma igralnih polj, ki imajo na koncu ravno in gladko košeno zelenico z luknjo, imenovano green. Vsaka luknja je oddaljena od 100 do več kot 500 metrov.

Danes že 60 milijonov igralcev

V dvajsetem stoletju se je golf razširil po vsem svetu, saj se je pocenil in ga lahko igrajo različni sloji prebivalstva. Na svetu tako danes šteje že več kot 60 milijonov igralcev. Samo v Angliji in v Evropi jih je po zadnjih podatkih skupno nekaj več kot devet milijonov,  v Sloveniji pa je okoli šest tisoč igralcev. Golf se danes predstavlja kot vrhunska turistična ponudba, šport in rekreacija v prostem času, ki je namenjena različnim starostnim generacijam.

arhiv svet 24
Osnovna oprema je sestavljena iz različnih palic, ki jih imajo golfisti spravljene v temu namenjeni torbi, žogic, rokavic in primerne obleke.

Kdo lahko igra?

Od igralcev se pričakuje predvsem dobra koncentracija, psihična pripravljenost, fizična kondicija in usklajenost gibov. Celotna igra traja od štiri do pet ur, v skupini pa so običajno največ štirje igralci. Igra se na Britanskem otočju nekoliko razlikuje, tam lahko skupino sestavljata največ dva igralca.

arhiv svet 24
Pri igri golfa igra žogica pomembno vlogo, prav tako pa okoli nje velja ogromno pravil. Za igranje je neprimerna, če je vidno presekana, počena ali je izgubila obliko.

Koliko lukenj lahko ciljate?

Golfišče ima praviloma 18 lukenj oziroma igralnih polj, ki imajo na koncu ravno in gladko košeno zelenico z luknjo, imenovano green. Vsaka luknja je oddaljena od 100 do več kot 500 metrov dolžine od startnega polja in ima predpisano število udarcev (par), s katerimi je treba žogico spraviti v luknjo. Cilj igre je žogico spraviti v luknjo s čim manj udarci. Najkrajše luknje, te so oddaljene od 50 do 200 metrov, imajo tri, srednje (200400 m) štiri, najdaljše (420–600 m) pa pet predpisanih udarcev. Igrišče z 18 luknjami ima navadno predpisano število udarcev 72, kar pomeni, da je to igrišče par 72.