Zdravje

Dve tretjini Hrvatov pretežkih ali debelih

STA
24. 5. 2016, 21.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Več kot dva milijona ljudi na Hrvaškem ali približno 65 odstotkov prebivalcev ima čezmerno težo, kažejo podatki zavoda za javno zdravstvo.

Profimedia
Na Hrvaškem zaradi visokega pritiska in maščob v krvi vsako leto umre približno 26.000 ljudi.

Skrb vzbujajoča je vse pogostejša debelost pri otrocih. Lani se je s težavami zaradi debelosti na Hrvaškem soočalo 900.000 žensk in 1,2 milijona moških, so poudarili danes na novinarski konferenci v Zagrebu, s katero so zaznamovali evropski dan debelosti. Navedli so, da je imelo lani čezmerno težo v petem razredu osnovne šole 13,6 odstotka učencev in 10,4 odstotka učenk.

SREDNJA ŠOLA

V srednji šoli je to razmerje nekoliko drugačno, ker za debelostjo trpi 14,2 odstotka dijakinj in 11,9 odstotka dijakov. V prvem letniku fakultete je delež čezmerno težkih fantov večji od deleža deklet. Čezmerno težo ima več kot petina študentov ter vsaka deseta študentka. Hrvaška sicer ni izjema v svetu, ko gre za vse večje število predebelih oseb, ker gre za globalen trend. Opozorili so, da čezmerna teža s sabo prinaša tudi tveganje za številne bolezni obtočil in mišično-kostnega sistema, sladkorno bolezen, depresijo ter socialne težave zaradi izpostavljenosti diskriminaciji debelih in čezmerno težkih, ki so zaradi svoje debelosti v družbi pogosto izolirani.

HRANA

»Na Hrvaškem moč kažemo tudi s ponujanjem obilice hrane ob različnih priložnostih,« je izpostavila vodja oddelka za spodbujanje zdravja v zavodu Ana Puljak. Poudarila je, da je pomembno že pri majhnih otrocih razvijati zavest o pravilni prehrani. Po njenem mnenju bi morali tudi zvišati število ur športne vzgoje v šolah ter zgraditi več športnih dvoran in igrišč. V Zagrebu so organizirali tudi akcijo z namenom opozarjanja na problem debelosti.