Eva in človeška toplina

Tančica intime in božanska komedija

sn
28. 5. 2016, 12.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vse pogosteje zasledimo dogodke, ki jih organizira društvo Človeška toplina. Kaj se skriva za tem imenom, ki obeta vse tisto, kar nam življenje dela lepše, smo povprašali predsednico društva Evo Erpič, ki nam je zaupala tudi, kaj pripravljajo ob jubileju – 15. obletnici delovanja.

svet24
Eva Erpič gradi iz lastne izkušnje, saj je bila tudi njena družina polna strahu, groze, agresije, nepredvidljivosti, alkohola in najtežjih čutenj.
Seks niso samo tehnike
Če se ne sprejemamo take, kot smo, če ne moremo umiriti svoje tesnobe v odnosu z drugimi in se ne moremo z njimi povezati, če ne prevzemamo odgovornosti za svoje odločitve in dejanja ter če nismo sposobni prepoznati, začutiti in resnično doživeti drugega človeka, potem ne moremo govoriti o intimnosti. Seks niso samo tehnike, ampak je pomemben odnos in samospoštovanje, da lahko svoje telo predamo največji intimi – spolnosti. Citat Eva Erpič Društvo Človeška toplina Želim, da začnemo govoriti o intimi s spoštovanjem namesto z vulgarnostjo in da vnesemo nove izkušnje v svoje odnose. 

Najbolj preprosto povedano: pod tem imenom se skrivajo številne zgodbe in izkušnje ljudi, ki so prišli po sočutje, da bodo lahko spreminjali svoje življenjske poti. »Redni člani hodijo na skupine za odvisne od alkohola, v katerih pa se je treba močno posvečati odnosom. Skupina je sprva delovala zgolj na abstinenci članov, zdaj pa spodbuja tudi osebnostno rast. Poleg tega redno izvajamo družinske, individualne in partnerske terapije. Strokovni kader sestavljava mati in hči, na željo klienta terapijo izvajava tudi v paru,« pripoveduje Eva.

Lastna huda izkušnja

Eva in mama sta zelo povezani, saj sta pred 20 leti sami hodili po peklenski poti. »Naša družina je bila polna strahu, groze, agresije, nepredvidljivosti, alkohola in najtežjih čutenj. Mami je po odpovedi v kadrovski službi dobila zagon za študij psihoterapije in od takrat dalje se je naše življenje začelo spreminjati. Skupaj sva se učili, ponavljali, se pogovarjali, jokali, postavljali nove meje, šli na kar nekaj procesov psihoterapije in danes je naše življenje nepredstavljivo drugačno,« pripoveduje Eva in z nasmehom doda, da se ji zdi občasno vse tako zelo drugače, kot da bi nekje vmes prestopila v drugo življenje, v življenje nekoga drugega.

Odgovori so v nas

Skozi svojo rast Eva in njena mama skušata ljudem ponuditi sočutje. Včasih si kakšen klient želi nasvet, a ga pri njima ne dobi, saj menita, da ima vsak odgovore v sebi, in verjameta v ljudi, v njihovo moč, saj v življenju ni omejitev, ko se zares odločimo za spremembo. »Klient se včasih jezi, ker ne dobi nasveta, joka, manipulira in preizkusi vse strategije, ki jih je navajen. Proces nekje na sredini postane težak, toda na koncu se še tako razburkano morje vedno umiri in takrat se dogajajo čudeži. Spremembe delajo ljudje sami v smeri, v katero oni želijo, in vedno znova sem presenečena, v kakšne metulje se razvijejo. Presenečena, kakšne sposobnosti in dragocenosti nosijo ljudje v sebi, vendar za njih ni prostora, da bi se izrazile, dokler je njihova sedanjost polna nekih občutkov, ki zahtevajo večjo pozornost.«

profimedia

Kaj vse prenesemo …

Letos društvo Človeška toplina praznuje že 15. leto uspešnega delovanja in kot nagrado za vse, kar so v tem času dosegli, so zase, za svoje člane in vse, ki jih človeška toplina zanima, organizirali dogodek Tančica intime in božanska komedija. »Z dogodkom sem želela predvsem opozoriti na to, kaj delamo s svojimi telesi v želji, da bi našli odnos in občutek ljubljenosti. Mlada dekleta so danes baje lahka tarča za seks, po polurnem ogovarjanju v diskoteki jih lahko odpelješ domov, včasih še to ni potrebno. Odrasli pa kljub večkratnim zavrnitvam hodimo nazaj k nekdanjim partnerjem in moledujemo za to, da bi nas imeli radi, ali pa se vračamo v odnose, v katerih smo bili pretepeni ali nas niso spoštovali. Partner nas denimo vsak dan žali, ampak kar razumemo, da drugače ne zna. Kaj vse smo pripravljeni danes prenesti, samo zato da bi nas imel nekdo rad? In če k temu dodamo še spolnost, si lahko samo predstavljamo, kakšna je ta spolna intima in koliko nekih občutkov nespoštovanja, sramu, gnusa in strahu gre pri tem skozi telo. Verjamem, da je intima lahko veliko več, da je bližina lahko lepa in da lahko osreči, predvsem pa verjamem, da si vsi ljudje na tem svetu zaslužimo ljubezen, v kateri bomo cveteli!« v zanosu nad svojim projektom razlaga Eva.

Veliko se vrti okoli seksa

Na dogodku Tančica intime in božanska komedija bo svoj pogled predstavil strokovnjak in večkratni doktor Christian Gostečnik. Je predavatelj in avtor več kot 20 strokovnih in znanstvenih knjig s področja relacijske zakonske in družinske terapije. Ima ogromno znanja in nepredstavljivo veliko razumevanja za dinamiko človeških odnosov. Eva pravi, da jo prav vsa njegova predavanja vedno navdušijo in pripravijo do tega, da spozna še en delček več o sebi.

Med predavatelji bo na prihajajočem dogodku tudi Peter Topić,psihoterapevt, direktor in ustanovitelj inštituta za zasvojenosti in travme. Je strokovnjak na področju kompulzivnega seksualnega vedenja in zasvojenosti, lani je izdal knjigo Zasvojenost s seksualnostjo v digitalni dobi. Evo je najbolj navdušil njegov komentar o razumevanju intimnosti, ki pravi, da se beseda intimnost pogosto zgrešeno uporablja, ko ima nekdo v resnici v mislih le seks. Intimnost odločno presega doživetje, ki ga ponuja spolni akt, ker vključuje sposobnost za bližino, sposobnost za iskren in globok odnos z drugim človeškim bitjem. Bolj se nanaša na zavedanje tega, kdo smo mi v odnosu z drugo osebo.