BAKTERIJE VSEPOVSOD

Čistoča doma in v službi

sn
27. 5. 2016, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na površini pisalne mize je 400-krat več bakterij kot na pokrovu straniščne školjke. V delovnih in računalniških kotičkih pa je več bakterij kot v javnih sanitarijah. Največ jih je na tipkovnicah računalnikov, miškah, telefonih in daljinskih upravljalnikih. Kako čist je torej vaš dom?

Dreamstime
Na telefone bakterije seveda prenašamo z rokami.

V kuhinji je največ bakterij v pomivalnem koritu. V odtoku je več kot 300.000 bakterij na kvadratni centimeter površine. Če pomislimo še na razne krpe in gobice za pomivanje posode, pridemo do množice bakterij, ki jih vsak dan držimo v rokah.

Nasvet: krpe operemo z vročo vodo in detergentom ter jih pogosto menjamo. Po končani pripravi hrane z antibakterijskim sredstvom očistimo tudi kuhinjski pult.

Dreamstime
Skrb za čistočo je hkrati skrb za zdravje.

Prav vsak dan se srečujemo s celo množico bakterij.

Kopajmo se v čistem

Kopalna kad je po navadi bolj umazana kot tuš kabina, saj bakterije med prhanjem spiramo s telesa. Bakterija stafilokok, ki je glavni povzročitelj kožnih infekcij, je v 26 odstotkih vseh pregledanih kopalnih kadi. To je alarmanten podatek v primerjavi s tem, da so to bakterijo odkrili samo v šestih odstotkih posod za smeti.

Nasvet: vsaj enkrat tedensko kopalno kad nujno razkužimo in dobro očistimo. Nato jo splaknemo in do suhega pobrišemo z brisačo. Če pustimo kad vlažno, bodo bakterije verjetno preživele.

Arhiv Svet24
Bakterija stafilokok je v 26 odstotkih kopalnih kadi.

Nujno umivanje rok

Na telefonu je povprečno 60.000 bakterij. Nič bolj čisti nista tipkovnica in miška. Najbolj umazani so telefoni, na katere z rokami prenašamo bakterije. Pravzaprav z rokami prenesemo kar 80 odstotkov vseh infekcij.

Nasvet: roke si umivamo z milom in toplo vodo vsaj 20 sekund, krpe pa razkužimo tako, da jih damo v pomivalni stroj skupaj s posodo in nastavimo program za sušenje, ki bo uničil 99,9 odstotka vseh bakterij.