TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA

Trn v peti

Dr. Lu Li
26. 5. 2016, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med vprašanji, ki so prišla na naslov zdravnice dr. Lu Li, je tudi vprašanje bralke Cvete, ki jo že dva meseca mučijo bolečine v peti. Dr. Lu Li je razdelala vzrok njenih težav, podaja pa tudi konkretne nasvete, da bo bolečina čim hitreje minila.

Profimedia
Jagode goji naj bodo na vašem jedilniku prav vsak dan.

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 65 let in na vas se obračam z željo, da mi svetujete glede bolečin v peti. Gre za tako imenovani trn v peti in noga me boli že skoraj dva meseca. Bolečina je nenehno prisotna, zato zelo težko hodim. Kakšnih drugih večjih težav nimam. Zadnje čase sicer opažam, da mi peša vid, oči so bolj izsušene in pekoče, malce tudi že pozabljam stvari, predvsem odkar sem se upokojila. Prebava je v redu, včasih malo lena, vendar s tem nimam posebnih težav. Bolečin v kosteh ali sklepih nimam pogosto, občasno ob vremenskih spremembah, vendar nič hujšega.

Za nasvet se vam vnaprej zahvaljujem. Lepo vas pozdravljam.
Cveta

Odgovor:

Ga. Cveta, lepo pozdravljeni!

Trn v peti lahko povzroča res neprijetne bolečine, sploh kadar traja dlje, tako kot pri vas. Poznam kar nekaj metod, s katerimi si boste lahko pomagali sami doma, vsekakor pa priporočam, da nas obiščete v naši ordinaciji Dao TKM za pregled in dodatni posvet, kajti tudi akupunktura ima lahko velik učinek.

V tradicionalni kitajski medicini pravimo, da se trn v peti pojavi zaradi zmanjšanih fizioloških funkcij jeter in ledvic. Gre za upad ledvične esence pa tudi primanjkljaj jetrne in ledvične jin energije ali elementa, ki predstavlja telesne tekočine. Ko se notranji organi izsušujejo, se lahko pojavijo občutek suhosti v ustih ali na jeziku, suhost ali pekoč občutek v očeh, rahlo šumenje v ušesih in drugi simptomi, ki jih ne smemo zanemariti. Gre za pomanjkanje krvi ter vitalne energije či v telesu, zato znotraj zastajajo toksini in druge odpadne snovi, telo jih namreč zaradi izsušenosti težko izloči iz telesa prek blata, urina in znojenja. Energija či po telesu in žilah potiska kri, kar omogoča naravno razstrupljanje organov.

Priporočam vam, da vsak dan jeste jagode goji ter si začnete pripravljati čaj oziroma prevretek iz zelišča lepljiva rehmanija (shudi, dihuang). Pijte ga večkrat na teden, saj zelo izboljšuje kri in pospeši prekrvitev, dodatno krepi tudi ledvice.
Mesec dni si vsak dan pripravljajte kopel s kisom ali himalajsko soljo (lahko dnevno izmenjujete), traja naj od 15 do 20 minut, ter si po njej na področje pete vtrite olje žafranike (rdeče olje), ki vsebuje kafro, citronelo in druga zelišča, ki dobro prekrvavijo tkiva. Olje si lahko vtirate večkrat na dan.

Priporočam tudi, da si iz čičerike pripravite pasto (le dobro jo pretlačite, da dobite gladko zmes), jo nanesete na področje pete ter povijete s povojem; čez obujte nogavico in pustite delovati čez noč. Postopek ponavljajte nekaj dni zapovrstjo, nato naredite nekajdnevni premor. Kot zeliščno podporo vam priporočam uživanje angel eight form (bazhen), ki krepi kri, ter six form (liu wei di huang), ki uravnava delovanje ledvic, od koder vaša težava izvira. Vsak dan pojejte deset gramov aronije ali pijte sok iz aronije.

Čez oči si polagajte tople cvetove kitajskih belih krizantem ter poskušajte čez dan popiti vsaj dva litra tople vode. Delajte raztezne vaje, razgibavajte sklepe in izvajajte krožne gibe, prav tako krožite vsak dan z očmi. O uporabi mokse (cigare iz divjega pelina) vam težko svetujem, saj bi bilo treba najprej opraviti diagnostični pregled.

Za prekrvavitev glave ter krepitev srca in ožilja v splošnem vam priporočam nekajmesečno uživanje tinkture ali izvlečka iz zelišča ginko biloba, lahko tudi v kombinaciji z ginsengom. Menim, da bi bila učinkovita tudi akupunktura z nekaj kombinacijami, saj bi se vse telesne tekočine kot tudi vitalna energija či prek meridijanov lahko ponovno normalno razprševale, kar bi sčasoma pripomoglo k celostnemu boljšemu počutju in odpravi vaše težave.

dao
Akupunktura lahko pomaga tudi pri težavah, ko je trn v peti.