Govorica telesa

Kako se naša napetost vidi navzven?

Edvard Kadič
26. 5. 2016, 04.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred leti sem letel iz Evrope v Ameriko ravno v času, ko se je nad Atlantskim oceanom vil ogromen oblak prahu zaradi izbruha vulkanov na Islandiji. Na mednarodnih letališčih na obeh straneh oceana pravzaprav do zadnjega nisi vedel, ali bo tvoje letalo poletelo ali ne. Kljub situaciji, v kateri sem se znašel in se tudi sam nisem počutil nič kaj prijetno, je bilo res zanimivo opazovati ljudi.

profimedia
Sproščanje vratu za lažje dihanje,

Najprej so (oz. smo) se nestrpno prestopali, presedali ali pa se silili kaj brati, medtem pa smo ves čas pogledovali proti panojem z informacijami o poletih. Z bežnim pogledom si že lahko ocenil, kdo čaka kateri let, kako se počuti ob tem in kaj si misli o vsem skupaj. Počutili smo se neprijetno, bilo nam je neudobno in komaj smo čakali, da vse skupaj mine.

Umirjevalci so gibi oziroma zaporedja gibov, s katerimi se pomirjamo po izkušnji nečesa neprijetnega.

Ko pa se je po zvočnikih oglasila letališka uslužbenka in nas začela pozivati k vstopu v letalo, se je slika dramatično spremenila. Telesa so poletela v zrak, obrazi so se nam razjasnili in v zraku smo lahko začutili veliko olajšanje. Čas neudobja v situaciji je minil, naše misli je preplavilo pozitivno pričakovanje in veselje.

Pri izražanju počutja smo pogosto precej omejeni, zato se bomo danes nekoliko bolj posvetili t. i. »umirjevalcem«.

Umirjevalci, splošno

Umirjevalci so gibi oz. zaporedja gibov, s katerimi se pomirjamo po izkušnji nečesa neprijetnega. Služijo nam kot povratek sistema v prvotno stanje po napaki oz. izjemni izkušnji (tudi ideji, predlogu). Primer takšnega giba je polaganje dlani nadekolte pri starejših gospeh, ko slišijo kaj, kar jih močno začudi. Vsem znan takšen gib je tudi rahel udarec z dlanjo po čelu v trenutku, ko ugotovimo, da smo se zmotili.

profimedia
Objemanje same sebe.

Umirjevalci so lahko očitni ali prikriti. Sesanje palca pri otrocih je že eden od bolj očitnih, prav tako grizenje nohtov, grizljanje ustnic, igračkanje z uro, grizljanje konice svinčnika, raztegovanje ovratnika srajce z namenom lažjega dihanja pri moških, božanje vratu na zatilju itd. Med bolj prikrite pa štejemo spremembe v ritmu žvečenja žvečilke, dotik obeska na verižici (običajno pri ženskah), dotik ušesne mečice,povečanje hitrosti kajenja ali količine pokajenih cigaret, pogled na uro, rahel dotik ustnice, popravljanje pasu pri moških, popravljanje vozla na kravati, popravljanje manšetnih gumbov po vstopu na prizorišče (npr. pri politikih) ipd.

Umirjevalci, povezani z nogami

Navajeni smo, da so nas naši starši ali skrbniki v trenutkih, ko smo se počutili žalostne ali drugače pod stresom, objeli.

Najbolj pogost in očiten umirjevalec, povezan z nogami, so t. i. »vesele nožice«. Gre za tresenje nog, ki najpogosteje ponazarja napetost, ime pa je ta pojav dobil zaradi pozitivnega vidika, veselja ob dobrih novicah. Ko izvemo kaj res dobrega, smo težko pri miru. Prav z nogami radi zaplešemo in tako pokažemo veselje. Drug pomemben umirjevalec, povezan z nogami, pa jedrgnjenje dlani ob stegna. Ker je to gibanje pogosto očem sogovorca skrito, mnogi menijo, da bodo neopaženi. Vendar to ni res.

Umirjevalci, povezani s telesom in rokami

Navajeni smo, da so nas naši starši ali skrbniki v trenutkih, ko smo se počutili žalostne ali drugače pod stresom, objeli. To počnemo tudi kasneje v partnerskih in prijateljskih zvezah. Počnemo pa to tudi sami s seboj.Pogosto lahko opazimo človeka, ki si prekriža roke in se z dlanmi boža gor in dol med ramo in komolcem.

profimedia
Praskanje po glavi.

Čiščenje prahu ali las s svoje obleke (tudi oblačil partnerja ali otroka) je umirjevalec, ki je pogosto spregledan. Seveda je včasih treba odstraniti tudi kakšen odpadli las, pri pozornejšem opazovanju pa boste velikokrat opazili, da ljudje čistijo obleko tudi takrat, ko ni več kaj čistiti. Razvoj mobilne telefonije in razmah družbenih omrežij je na področje govorice telesa prinesel tudi umirjevalec. Gre za nošenje aparata v rokah (včasih ne gre drugače), ob tem pa pogosto pogledovanje nanj, npr. pregledovanje stanja na družbenih omrežjih, pregledovanje elektronske pošte med pogovorom ipd.

Umirjevalci, povezani z vratom

Verjetno najbolj znan in očiten umirjevalec je zračenje telesa. To pogosteje vidimo pri moških. Delujejo, kot da jih nekaj duši in si morajo raztegniti ovratnik. Če ne gre za problem zadušljivega zraka ali previsoke temperature v prostoru, tudi jih. Duši jih notranja napetost.

Umirjevalci, povezani z glavo

Bodimo pozorni na praskanje po glavi ali čelu, drgnjenje kože na obrazu, grizljanje ustnic, ščipanje ali masiranje ušesnih mečic, igračkanje z lasmi (navijanje, vlečenje, dajanje v usta ...), božanje spodnjega dela brade ali tapkanje s kazalcem po ličnici ali pod nosom kot sestavni del podpiranja glave s palcem.

In še in še bi lahko naštevali, za vsak del telesa posebej. Ker gre praviloma za t. i. »sestavljene« slike, tj. gre za povezave med posameznimi gibi na posameznih delih telesa v konkretnih situacijah, vam priporočam, da se spremljanja umirjevalcev in s tem sprememb v počutju osebe lotite nekoliko bolj sistematično.

Pridružite se nam npr. na naslednji delavnici Govorica telesa, ki bo junija v Ljubljani (več na www.GovoricaTelesa.si) ali pa si za začetek priskrbite mojo knjigo Govorica telesa in osebna karizma.

Srečno!