Zdravje

Zdravilno pivo? Znanstveno dokazano!

Lara Jelen/revija Zarja
7. 2. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pogosto nas opozarjajo pred alkoholom. In zmernost je prav zares pomembna – pri vsem v življenju, pri alkoholu pa še toliko bolj. Vendar pa so lahko nekatere vrste alkohola tudi koristne za naše zdravje.

Arhiv Zarja

Pogosto nas opozarjajo pred alkoholom. In zmernost je prav zares pomembna – pri vsem v življenju, pri alkoholu pa še toliko bolj. Vendar pa so lahko nekatere vrste alkohola tudi koristne za naše zdravje. Govorimo o pivu, ki mu znanstvene raziskave prepisujejo mnogo koristi.

Ljudska modrost nas uči, da vrček piva prijetno sprosti in rahlo uspava, oboje zaradi hmelja. A to očitno še zdaleč ni vse, kar zmore.

Kar malo čudežna pijača

Pozimi, ko našega vrta ne krasi sveža zelenjava in nam najpogosteje primanjkuje vitaminov in koristnih snovi, lahko te snovi (ali vsaj večino), kot kaže, deloma zaužijemo s pivom. To med drugim vsebuje niacin, riboflavin, pantotensko kislino, vitamina B6 in B12 ter folno kislino.

Tudi Inštitut za nutricionistiko v Sloveniji zatrjuje, da zmerno uživanje piva ni problematično, temveč ima lahko celo ugoden vpliv na naše počutje in zdravje. »Ugotovljeno je bilo, da pivo pospešuje tek, uravnava krvni tlak, slabokrvnost, povečuje prekrvljenost srca in ledvic ter možganov in učinkuje preventivno proti rakastim obolenjem. Pivo tudi pospešuje delovanje prebavil in odvajanje vode iz telesa. Strokovnjaki pravijo, da si kozarec brezalkoholnega piva ali piva z manj alkohola lahko privoščijo tudi nosečnice in doječe matere. Pivo torej lahko, tako kot vino, vključimo v zdravo in uravnoteženo prehrano,« menijo na inštitutu.

Pivo proti osteoporozi

Dokazano je bilo, da zmerno uživanje piva prispeva k nastajanju in vzdrževanju kostne mase. Pivo namreč vsebuje dva zelo pomembna minerala, silicij in fitoestrogen ksantohumol, ki igrata veliko vlogo pri zdravju naših kosti. Dokazano je bilo, da dodaten vnos silicija pripomore k višji mineralni gostoti kosti in njihovi čvrstosti. Silicij sicer v različnih oblikah ponujajo kot prehransko dopolnilo, ki pa naj ne bi bilo tako učinkovito kot silicij, ki ga zaužijemo s pivom (ali polnozrnatimi žiti in stročnicami). Razlog za to je slabša absorpcija. Silicij, ki ga zaužijemo s pivom, pa res preide v kri, zaradi česar ima boljši učinek.

Arhiv Zarja

Ne pretiravajmo!

Vendar pozor! Znanstveniki opozarjajo, naj s pitjem piva ne pretiravamo. Za dosego želenega učinka je popolnoma dovolj, če ženske na dan spijejo 0,33 l, moški pa 0,65 l piva.

Zmanjšuje verjetnost za pojav bolezni srca in ožilja

Tudi do te ugotovitve niso prišli v kakšnem klubu ljubitelja piva, temveč na Harvardu (Harvard School of Public Health). Tam so opravili že več kot sto študij v povezavi s pivom in ugotovili, da pitje piva zmanjša tveganje za pojav infarkta in kapi, tako pri ženskah kot pri moških, za 25–40 odstotkov. Raziskovalci ob svojih ugotovitvah sicer poudarjajo, da njihovo odkritje velja zgolj za tiste, pri katerih se še ni razvila kakršnakoli srčna bolezen.
Malo drugače menijo izraelski raziskovalci, ki pravijo, da lahko pitje piva zniža raven holesterola (zniža slabi holesterol, zviša raven dobrega), zviša vsebnost antioksidantov v telesu in zniža raven fibrinogena v telesu (posledično se zmanjša tudi verjetnost za nastanek strdka). Ti učinki naj bi po njihovem koristili tudi moškim, ki že imajo kardiovaskularne bolezni.

Dober za imunsko odpornost in možgane

Študij, ki raziskujejo koristi in vpliv piva na naše telo ter posledično zdravje, je ogromno. Ko se poglobiš vanje, se zdi, kot da je pitje piva koristno kar za vse po vrsti. V študiji, ki so jo (Oregon Health & Science University) opravljali na opicah, so ugotovili, da je pivo dobro za naš imunski sistem. Več raziskav je medtem potrdilo tudi njegove koristi na zdravje naših možganov. Da ne pozabimo, preden nadaljujemo s koristmi, ki so bile znanstveno dokazane ...

Arhiv Zarja

Samo kakovostno!

Vedeti je treba, da vrste piva med sabo vendarle niso enake. Pomembna je kakovost, torej dobre surovine in ne razni ekstrakti ali, še slabše, na gensko spremenjene sestavine. GSO žal niso uspela pobegniti nekatera piva po svetu, predvsem v Ameriki jih je veliko narejenih iz GSO.

Manjša nevarnost za diabetes tipa 2

Ameriško diabetološko združenje (The American Diabetes Association) je potrdilo, da lahko z zmernim pitjem piva zmanjšamo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. A s tem se koristi piva ne končajo. V starejši študiji, ki je bila že pred leti objavljena v US National Library of Medicine, so znanstveniki ugotovili, da lahko zmanjša nevarnost za nastanek žolčnih kamnov. Za strastne ljubitelje piva se prebrano najverjetneje sliši kar predobro, da bi bilo res. A za vsak slučaj še enkrat opozarjamo: po pameti! In, seveda, na zdravje!

Ste prehlajeni?

Prehlad lahko poskusite pregnati z vročim pivom, v katero vmešate štiri žlice medu.

Pivo in lepota

Pivo je uporabno tudi za lepotilne namene. Lasje, ki jih splaknemo z njim, naj bi bili bolj svetleči in bujnejši. Poskusiti prav gotovo ni greh.