Zdravje

Zimska depresija

Sonja Grizila/revija Zarja
7. 2. 2016, 15.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med bolezensko depresijo in potrtostjo, ki se nas loti zaradi osamljenosti ali hudih prelomnic v življenju, je seveda razlika.

Arhiv Svet24
Šentjanžeka

Pri prvi obliki je treba nemudoma k zdravniku, pri drugi pa bodo dobrodošli pomoč dobrovoljnih sorodnikov in prijateljev, dopust zunaj domačega okolja, veliko gibanja na svežem zraku, pa tudi v zeleni lekarni se kaj najde – za prvo in drugo obliko depresije, ki je v zimskih mesecih, ko je malo svetlobe in manj priložnosti za gibanje, še nasilnejša. Saj ste že najbrž slišali starejše, ki jadikujejo, da je vsaka zima bolj naporna in da komaj čakajo pomladi.

Naravnih zdravil proti depresiji je kar nekaj, najbolj raziskana (v farmaciji) je vsekakor šentjanževka. Če ste jo poleti nabrali, nasušili ali namočili v olje, kot smo vam svetovali, jo imate zdaj pri roki. Če je nimate, jo dobite v zeliščnih lekarnah. Šentjanževka je od pamtiveka zdravilo proti potrtosti, kot so nekoč imenovali depresijo, seveda pa ne moremo pričakovati, da bo začela učinkovati takoj – niti močni antidepresivi ne morejo takoj urediti neravnovesja v možganih, ampak šele po dveh, treh tednih. Če imamo težave s tesnobnostjo, če smo utrujeni, slabo spimo, če sumimo, da bomo pregoreli, naj postane šentjanževka stalna spremljevalka ali pa vsaj naredimo kuro, dolgo dva meseca – tako bomo lahko ugotovili, kakšna je razlika med prej in potem.

Priprava čaja (posušili smo celo rastlino, ne le cvetov) je preprosta – žličko zeli prelijemo s skodelico kropa, namakamo dobrih deset minut, nato počasi, po požirkih, spijemo. Tri skodelice na dan med obroki so dovolj. Če imamo šentjanževo olje (tudi to se kupi), si ga nakapljajmo na konice prstov in nežno masirajmo senca ter notranjo stran zapestij. Kdaj? Zvečer pred spanjem bo pravšnji čas. Če imamo med prsti na nogah glivice, če nas boli kakšna mišica, si oljem vztrajno masirajmo te predele, pomagalo bo. Kadar smo depresivni, se nam sicer ne ljubi izvajati kakršnekoli terapije, ker pa po njej nastopi olajšanje, se je le pametno potruditi.

Je pa treba biti previden – zaradi šentjanževke je koža občutljivejša za sonce, zmanjšuje pa tudi učinkovitost kontracepcijski tablet. Tudi nosečnice naj se ji izognejo.

Še eno zelo dostopno zdravilo je v domači lekarni, ki pa je manj raziskano – melisa. Čaj pripravimo podobno kot pri šentjanževki, le da namesto žličke vzamemo žlico zeli. Redno pitje melise zmanjšuje stres, živčno napetost, vznemirjenost in blažje znake depresije, hkrati preprečuje neprijeten telesni vonj zaradi priljubljenih čistilnih kur.