Zdravje

Zdravilna zelišča: v koreninah je moč

Polona Prešeren
6. 9. 2014, 15.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pri naravnem zdravljenju imajo korenine posebno vlogo: najprej, seveda, so pomembne, ker rastline oskrbujejo z vsemi pomembnimi hranilnimi snovmi.

Od njih sta odvisna rast in razvoj rastline. Zato imajo korenine tudi pomembno vlogo v zeliščarstvu. Iz njih lahko sami pripravite čaje, mazila, tinkture ali pa izdelke kupite v zeliščnih lekarnah.

Jeglič pomirja kašelj
Nekdaj so jegličeve obkladke priporočali pri melanholiji, kasneje pa so ugotovili, da cvetovi in koreninice pomagajo pri prehladu. Še posebej jeglič pomaga pri kašlju, nekateri pa priporočajo pitje pripravka tudi revmatikom.
0,5 g prahu jegličevih koreninic prelijte s četrt litra hladne vode, zavrite in pustite pet minut. Zatem precedite. Vsaki dve uri popijte skodelico tega čaja.

Sladki koren za grlo
V srednjem veku so menihi s sladkim korenom pomagali pri težavah s prebavo. Sodobna medicina pa ga priporoča pri težavah z dihalnimi potmi, še posebej z grlom, ter seveda pri težavah z želodcem in prebavo.
Žličko zdrobljenih koreninic sladkega korena prelijte z vrelo vodo. Pustite stati 15 minut in precedite. Dnevno popijte 3–5 skodelic poparka.
Če imate povišan krvni tlak, se pred pitjem sladkega korena posvetujte z zdravnikom.

Gozdni koren za želodec in črevesje
Že od nekdaj poznajo njegove zdravilne lastnosti pri težavah z želodcem. Danes ga priporočajo pri občutku polnosti in napihnjenosti.
Žlico sesekljanih koreninic prelijte s četrt litra, zavrite in pustite stati pet minut, zatem precedite.
V kopeli pa pomaga tudi pri revmi. 100 g korenin prelijte z litrom vode, kuhajte 15 minut, precedite in zlijte v kopel. Pozor: v kopeli se namakajte le tri minute!

Galgant pogreje
Pogosto ga v obliki olja iz korenine uporabljamo skupaj z ingverjem. Pomaga pri težavah z želodcem in prebavo.
Žličko prahu galgantove korenine prelijte s skodelico vrele vode, pustite pet minut in precedite. 30 minut pred obrokom popijte skodelico napitka.
Alternativa: 10 kapljic galgantove tinkture (dobi se v zeliščnih lekarnah) nakapajte v skodelico tople vode in popijte 30 minut pred obrokom.

Slez zdravi razdraženo sluznico
Slezovi listi čistijo rane, pomagajo pa tudi pri vnetem grlu. Pripravki iz korenin pomagajo pri razdraženi sluznici – na primer v ustih, grlu in želodcu.
Žličko sesekljanih slezovih koreninic prelijte s hladno vodo in pustite dve uri. Odcedite in rahlo segrejte. Pri kašljanju od tri-do štirikrat dnevno po požirkih popijte skodelico tega čaja. Pomaga tudi pri težavah z mehurjem in boleznih ledvic.

Srčna moč ustavlja akutno drisko
Če narežete koreninico te rastline, bo iz nje pritekel rdeč sok. Sicer pa se koreninice uporabljajo pri ustavljanju driske, kar je tudi znanstveno potrjeno.
Žličko prahu srčne moči pogoltnite s kozarcem tople vode. Ne prekoračite priporočenega dnevnega odmerka 6 g!

Navadni potrošnik uravnava žolč
Morda ga bolj poznate kot cikorijo, njegove liste lahko uporabimo za solato, korenino pa za kavni nadomestek. V zeliščni medicini pa velja njegova korenina za učinkovito pomoč pri težavah s prebavo.
Žličko korenine potrošnika prelijte z vrelo vodo in pustite stati 20 minut. Počasi popijte pred obrokom.

Gabez pomaga športnikom
Že v antiki so gabez uporabljali za obloge pri športnikih. Tudi kasneje na njegovo moč niso pozabili in so ga uporabljali pri težavah s sklepi ter poškodbah.
Liste ali korenino na drobno nasekljajte in nanesite kašo na problematičen del. Pustite učinkovati nekaj ur. (pp)