Zdravje

Zdravo in okusno za šolarje

Tina Guček
2. 9. 2014, 18.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vsaka mama verjetno pozna tisti občutek, ko otrok pride iz šole tako zelo lačen, da na hrano ne more počakati niti trenutka. Namesto da si trebušček napolni s sendvičem s salamo in majonezo, ponujamo nekaj alternativ.

So okusne in bolj zdrave kot sendvič, hkrati pa za njihovo pripravo ne potrebujemo veliko časa ali pa jih lahko pripravimo vnaprej.

DOMA NAREJENE ENERGIJSKE PLOŠČICE
Namesto kupljenih energijskih ploščic jih lahko pripravimo kar doma, kjer naj bodo pri roki v trenutkih, kadar potrebujemo malce energije. Otroku jih lahko damo tudi za s seboj, da se z njimi posladka po pouku ali napolni baterije po napornih zunajšolskih dejavnostih.
1 bio pomaranča
½ bio limone
100 gramov rozin
4 žlice medu
200 gramov masla
100 gramov rjavega sladkorja
250 gramov ovsenih kosmičev
100 gramov moke
100 gramov mandljev
Naribajte lupino limone in pomaranče in ju ožmite. Rozine namočite v sok, ki ste ga dobili, za približno pol ure. V večji posodi zmešajte med, sladkor in maslo in segrevajte, dokler se ne stopi. Medtem v drugi skledi zmešajte kosmiče, moko in mandlje ter dobljeni mešanici zmešajte skupaj. Dodajte namočene rozine in dobro premešajte. Mešanico dajte v namaščen pekač in potlačite, da je enakomerne višine. Pecite pri 160 stopinjah 25–30 minut (dokler ni zlato zapečeno). Ko je pečeno, počakajte, da se ohladi, in narežite na želeno velikost.

KUSKUSOVA »SOLATA«
Odlična »solata«, ki jo lahko pripravite že dan prej, da si jo otrok sam postreže, ko pride iz šole. Spodaj navedene sestavine so le primer, če vaš kratkohlačnik katere od navedenih ne mara, jo izpustite ali zamenjajte z drugo. Količine bodo zadostovale tudi za mamo in očka, saj bo solata nedvomno všeč vsem članom družine.
250 gramov polnozrnatega kuskusa
2 pečeni papriki (lahko uporabite kupljeni ali ju spečete sami)
3 bučke
šopek mlade čebule
2 stroka česna
pest nasekljanega peteršilja
kis
olivno olje
sol
poper
V večji skledi namočite kuskus v 2,5 decilitra hladne vode. Medtem ko se namaka, narežite bučke po dolgem in jih popecite v rebrasti ponvi. Ko so pečene, jih narežite na koščke in dodajte h kuskusu. Nasekljajte čebulo in česen, narežite papriki in tudi to dodajte v skledo. Začinite po okusu s kisom, oljem, soljo in poprom. Dobro premešajte. Solata je bolj okusna drugi dan, ko se okusi že dodobra premešajo.

SMUTI Z BANANO IN OVSENIMI KOSMIČI
Vsi imamo radi smutije, ta pa je zaradi ovsenih kosmičev prijetno nasiten in bo z lahkoto nadomestil obrok.
1 banana
150 mililitrov mrzlega mleka
1 žlica ovsenih kosmičev
2 kocki ledu
Vse sestavine zmeljite do gladkega. Če se vam smuti ne zdi dovolj sladek, lahko dodate malce medu ali javorjevega sirupa.

SLASTNE TORTILJE
Le kdo ne mara okusnih tortilj, ki si jih vsak nadeva po svojem okusu in željah? Kot pri receptu za kuskus tudi tu lahko sestavine zamenjate ali spremenite po želji.
½ čebule
100 gramov piščančjih prsi, narezanih na koščke
1 strok česna
½ paradižnika
½ kumare
zelena solata
arašidovo maslo
tortilje
V ponvi na olju prepražimo čebulo in česen, ko posteklenita, dodamo koščke mesa, ki smo ga pred tem rahlo posolili, in vse skupaj popečemo. Zelenjavo narežemo na koščke. Tortiljo pogrejemo na suhi ponvi, jo namažemo z arašidovim maslom in nadevamo s pečenim mesom ter koščki zelenjave. Zvijemo in okusen obrok je pripravljen.