Zdravje

Kaj pomenijo zvoki, ki jih proizvaja telo?

K.S.
16. 10. 2015, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kateri so in kaj pomenijo?

Ste se kdaj vprašali, kako nastanejo določeni zvoki vašega telesa in kaj pomenijo? Piskanje nosu, denimo, spahovanje, vetrovi ali šumenje v ušesih, kadar zvečer ležete v posteljo? Čeprav so nekateri od njih povsem naravni, pa so drugi v določenih okoliščinah lahko znak nekaterih bolezni. A ne glede na to je vendarle zanimivo vedeti, zakaj se naše telo oglaša tako, kot se.


Piskanje nosu
Kadar vaš nos med dihanjem tvori piskajoč zvok, je to navadno znak, da nekaj v njem ovira dihalno pot. Tako kot veter zavija okrog vogalov hiš, ki so mu napoti, tudi sapa v vašem nosu žvižga ob srečanju z ovirami. Navadno je ta ovira odvečna sluz, ki se je nabrala na stenah dihalnih poti v nosu ali na nosnih dlačicah kot posledica prehlada ali alergije. Da se tega zvoka znebite, morate očistiti nos z ustreznim sredstvom (glede na vzrok). Če niste prehlajeni ali ne trpite za alergijami, pa je piskanje nosu lahko posledica poškodbe. Če ste si nedavno poškodovali nos, je piskanje lahko posledica natrganine hrustanca med nosnicama. V tem primeru morate obiskati zdravnika, ki lahko predpiše operativno zdravljenje.

Kihanje
Kihanje je pravzaprav posledica reakcije živčnega sistema, ki jo lahko sproži marsikaj – od draženja tujka v nosu do ekstremne telesne vadbe, sončne svetlobe ali celo spolne vzburjenosti. Vsakemu posamezniku lastni sprožilci kihanja prek živčnega sistema v možgane pošljejo informacijo, da je treba živčno draženje sprostiti. Center za kihanje nato sproži signal, ki v trenutku zapre naše grlo, oči in usta. Skoraj v istem trenutku se močno skrči prsni koš in sprostijo mišice v grlu. Zaradi tega je zrak skupaj s slino in sluzjo prisiljen zapustiti usta in nos. Vse to poteka s hitrostjo 160 km/h, zaradi česar se sprosti znani zvok, ki pa je pri različnih ljudeh različno glasen. Njegova glasnost je odvisna od kapacitete pljuč, velikosti sapnika in moči trebušnih mišic. Kadar kihamo pogosteje ali smo podvrženi kroničnim napadom kihanja, je priporočljivo obiskati zdravnika zaradi testiranja za alergije.

Več v reviji Bodi zdrava!