Zdravje

Virus ebole lahko v spermi preživi tudi devet mesecev

STA
15. 10. 2015, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Virus ebole lahko v spermi nekaterih moških preživi še devet mesecev po okužbi, kar je precej dlje, kot se je domnevalo doslej, izhaja iz raziskave, ki so jo opravili v Sierri Leone, objavili pa v sredo v ZDA.

Reuters

Gre za prvo tovrstno dolgoročno študijo in novo podkrepitev naraščajočih dokazov, da lahko virus smrtonosne hemoragične mrzlice ostane v telesu in zdravstvene težave tudi po ozdraviti povzroča še mesece ali leta, izpostavlja francoska tiskovna agencija AFP.

Študija, objavljena v strokovni reviji New England Journal of Medicine, je zato okrepila zaskrbljenost za stanje preživelih zadnje epidemije ebole, ki je od konca leta 2013 opustošila zahod Afrike, kjer je zahtevala več kot 28.000 obolelih in več kot 11.000 mrtvih.

Posebni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije za ebolo Bruce Alyward je ob njeni objavi izpostavil, da se, medtem ko število obolelih z ebolo še naprej upada, številni preživeli in njihovi svojci borijo z njenimi posledicami.

In študija po njegovem mnenju prinaša dodaten dokaz, da preživeli še šest do 12 mesecev po obolenju potrebujejo trajno podporo, s katero se bodo lahko soočili z izzivi posledic bolezni in zaščitili partnerje pred morebiti še vedno skritim virusom.

V Gvineji, Sierri Leone in Liberiji je več kot 8000 moških, ki so preživeli ebolo. Strokovnjaki jih pozivajo, naj pri spolnih odnosih uporabljajo kondome, dokler njihova sperma ni dvakrat negativna na ebolo.

Že marca so raziskovalci objavili študijo, ki je opisala primer Liberijke, ki se je z ebolo okužila s spolnimi odnosi s preživelim, in to šest mesecev potem, ko so moškemu postavili diagnozo. Dotlej so najdlje vztrajajoči virus v spermi odkrili 82 dni po diagnozi.

V zadnji študiji je sodelovalo 93 moških iz Sierre Leone, in sicer v obdobju dveh do 10 mesecev po okužbi. Vsi tisti, ki so jih testirali v prvih treh mesecih, potem ko so jim dokazali bolezen, so bili pozitivni na virus ebole v spermi. Petinšestdeset odstotkov jih je bilo pozitivnih štiri do šest mesecev po diagnozi. Okoli četrtina, to je 26 odstotkov, pa je bila pozitivnih tudi med sedem in devet mesecev po diagnozi.

Za zdaj ni jasno, zakaj so se ostanki virusa pri nekaterih moških ohranili, pri drugih pa ne. Raziskovalcem prav tako ni jasno, ali te sledi virusa pomenijo, da moški še vedno lahko okužijo svoje partnerje.

V Gvineji, Sierri Leone in Liberiji je več kot 8000 moških, ki so preživeli ebolo. Strokovnjaki jih pozivajo, naj pri spolnih odnosih uporabljajo kondome, dokler njihova sperma ni dvakrat negativna na ebolo.