Zdravje

JAZMP miri starše, ki so tkiva novorojencev shranjevali pri ugasnjeni Neocelici

STA
14. 10. 2015, 17.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kljub prenehanju delovanja ustanove za tkiva in celice, družbe Neocelica, bo shranjeno tkivo lahko vneseno v Slovenijo in bo na voljo za posameznikovo zdravljenje ali pripravo zdravil, sporočajo iz agencije za zdravila. Izvajalci, ki to lahko storijo, so objavljeni na njihovih spletnih straneh.

STA

Družba Neocelica je osem let nudila shranitev matičnih celic novorojencev pri partnerskem podjetju CryoSave. A so 28. septembra Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) seznanili s poslovno odločitvijo, da ne bodo več opravljali dejavnosti preskrbe s tkivi in celicami. Dovoljenje za opravljanje te dejavnosti bi ji sicer poteklo s koncem septembra.

Podjetje na svojih spletnih straneh staršem zagotavlja, da "ta odločitev na nikakršen način ne vpliva na shranjen vzorec otroka, ki še vedno ostaja pod enakimi pogoji shranjen v največjem in najsodobnejšem centru za procesiranje in shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiva popkovnice v Evropi".

Da bi zagotovili popolno sledljivost shranjenih tkiv in celic ob morebitni potrebi za njihovo uporabo, spremlja postopke ob prenehanju dejavnosti Neocelice tudi JAZMP. Ob tem pojasnjujejo, da v primerih, ko bolnik potrebuje tkiva ali celice, ki so na voljo izven Slovenije, zakonodaja predpisuje postopke izdaje posebnega dovoljenja za uvoz in vnos ter izvoz in iznos človeških tkiv in celic. Na tej podlagi bo shranjeno tkivo posameznika lahko pripeljano v Slovenijo in bo na voljo za njegovo zdravljenje ali za pripravo zdravil za napredno zdravljenje.

Neocelica z oktobrom ne sme opravljati nobene od aktivnosti preskrbe s tkivi in celicami, namenjenimi za zdravljenje, vključno z organizacijo transporta popkovnične krvi ali tkiva popkovnice do laboratorija CryoSave v Belgiji. "Starši, ki želijo shraniti popkovnično kri ali tkivo popkovnice svojih novorojenčkov za avtologno uporabo, lahko to storijo pri ostalih imetnikih dovoljenja za opravljanje dejavnosti z veljavnim dovoljenjem," so v JAZMP zapisali v sporočilu za javnost.

JAZMP sicer izdaja dovoljenja za opravljanje dejavnosti preskrbe s človeškimi tkivi in celicami in vodi postopke spremembe dovoljenja na podlagi zakona in več pravilnikov. Vsi podatki o imetnikih dovoljenj za opravljanje dejavnosti preskrbe s človeškimi tkivi in celicami so dosegljivi in mesečno posodobljeni na spletnih straneh JAZMP, v razdelku o preskrbi s tkivi in celicami.