Črna kronika

Od bogataša do zapornika

Janja Ambrožič
14. 10. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Abedin Kottori je bil uspešen podjetnik, a s krizo se je vse spremenilo. Njegovo gradbeno podjetje je začelo toniti in slabe poslovne odločitve so ga pripeljale v zapor.

Janja Ambrožič

Enainštiridesetletni Novomeščan, ki je po narodnosti Albanec, je v ljubljanskem zaporu zaradi poslovnih goljufij, oškodovanja upnikov, ponarejanja listin in kršitve temeljnih pravic delavcev. Dve leti je že odsedel, ostalo mu je še sedemnajst mesecev. Na prostost ne bo prišel prav kmalu, saj zadnja sodba novomeškega okrožnega sodišča – v katero je sodnik Boštjan Kovič vključil šest zadev, povezanih z njegovimi gradbenimi posli (poslovne goljufije, oškodovanje upnikov, ponarejanje listin, zloraba položaja, prepovedano prehajanje meje) – podjetniku določa še tri leta in štiri mesece zapora.

Poleg zapora je Kotorri dobil tudi stransko denarno kazen tisoč evrov, poplačati mora še tri oškodovance, ki jim je sodišče skupaj priznalo dobrih 27 tisoč evrov premoženjsko pravnih zahtevkov. »Vsak, ki je bil udeležen v gospodarski krizi, je iskal rešitve, a te ne bi smele biti v škodo drugih. Gre za gospodarsko kriminaliteto, oškodovance je spravil v enak položaj, kot je bil njegov,« je po izreku sodbe dejal sodnik Kovič.

VERIGA NEPLAČIL

Njegovo podjetje je kot podizvajalec sodelovalo pri gradnji avtocestnega križa, pogodbe je sklenil z družbami SCT, Primorje, Alpine bau, CPL. »Naredili smo vse, da so se ceste odprle, a plačil ni bilo. Če bi za naše delo plačali, do tega ne bi prišlo,« je v zagovoru izpostavil Kotorri, ki ga je na izreku kazni večkrat premagal jok, sploh ko je beseda nanesla na njegove najbližje.

Na vprašanje višjega državnega tožilca Bojana Avbarja, ki ga je zanimalo, kdo preživlja njegove tri otroke, je povedal, da sinova živita pri ženi in njegovih starših, hčerka pa pri partnerici, ki je zaposlena. Tako žena kot partnerica in vsi trije mladoletni otroci ga obiskujejo v zaporu. »Pogrešam jih, oni pa mene,« je povedal obdolženi, ki je včasih živel na veliki nogi, vozil je drage avtomobile, danes pa nima ničesar. Nima ne stanovanja in ne avta, ostali so mu le dolgovi in izvršbe.

Tudi zaradi tega ga je sodišče oprostilo plačila sodnih stroškov. »V zaporu delam v kuhinji, opravim okrog dvesto ur mesečno in zaslužim sto evrov,« je pojasnil in dodal, da namerava po prestani kazni pošteno služiti denar.

PRETKANE ODLOČITVE

Na prvi pogled se Kotorri zdi žrtev gradbene krize, ena od malih rib, ki ga je ulovila roka pravice, medtem ko so velike ribe na prostosti. Da v karieri ni delal povsem nedolžnih stvari, kažejo obtožbe, po katerih je krivdo priznal. Več malih dolenjskih gradbenikov je zanj opravilo storitve, ki jih nikoli ni plačal, gre za zneske od dveh do štirinajstih tisočakov, družbi iz Celja pa dolguje skoraj devetdeset tisoč evrov. Poleg tega je finančno izčrpal družbo, v kateri je bil direktor, zato je imela država na račun neplačanih davkov in prispevkov več kot 113 tisoč evrov škode. Vstop v Slovenijo in prehajanje meja znotraj EU je omogočil 27 delavcem s Kosova, urejal jim je dovoljenja za bivanje, ki jih je pridobil z lažno pogodbo o zaposlitvah v njegovi družbi, čeprav je vedel, da tujci ne bodo sklenili delovnega razmerja in opravljali dela zanj.