Zdravje

S kampanjo do nič alkohola med nosečnostjo

STA
9. 9. 2015, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Letošnji mednarodni dan osveščanja o fetalnem alkoholnem sindromu (FAS) je namenjena predvsem mladim oziroma bodočim staršem o tveganjih zaradi pitja alkohola v nosečnosti. S kampanjo Za najboljši začetek - ne pijem za dva strokovnjaki opozarjajo, da je vsakršno pitje alkohola med nosečnostjo in dojenjem nevarno za otroka.

Alkohol škodljivo vpliva na razvoj zarodka oziroma ploda in povzroča nepopravljive, trajne poškodbe pri še nerojenem otroku, kar lahko privede do prirojenih telesnih, duševnih, vedenjskih motenj, poznanih pod skupnim imenom spekter fetalnih alkoholnih motenj, je dejala Mercedes Lovrečič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodala, da je alkohol v razvitem svetu eden od poglavitnih vzrokov slabše duševne razvitosti.

"Alkohol namreč prehaja v nosečnosti skozi posteljico in v materino mleko med dojenjem zato, če pije alkohol noseča mati, ga pije tudi še nerojeni otrok. Ker pa alkohola ni sposoben razgraditi tako kot odrasla oseba, je koncentracija alkohola v krvi zarodka enaka ali celo višja od tiste v krvi matere," je pojasnila Lovrečičeva. Te posledice in zaplete pri nosečnici lahko preprečijo tako, da v času načrtovanja nosečnosti, med njo in med dojenjem ne pijejo alkohola. Otrok, ki je bil pred rojstvom izpostavljen alkoholu, se lahko rodi s prenizko telesno težo, podpovprečne rasti, nastopi pa lahko tudi nenadna smrt, je še navedla.

Po ocenah tujih strokovnjakov naj bi se na okoli sto živorojenih otrok rodil en otrok z alkoholom povezanimi motnjami. Po podatkih perinatalnega informacijskega sistema se je v Sloveniji od leta 1997 do leta 2012 rodilo 16 otrok, pri katerih je bila takoj ob rojstvu prepoznana prizadetost zaradi materinega pitja alkohola. A je ta številka po mnenju Marjetke Hovnik Keršmanc z inštituta podcenjena.

Sprejem in izvajanje celovite nacionalne alkoholne politike, pripravljene v sodelovanju z vladnimi resorji, stroko in civilno družbo je tudi ena izmed prioritet v okviru predloga Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025 - Skupaj za družbo zdravja, je izpostavila Nataša Blažko z ministrstva za zdravje.

Jan Peloza iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija je med drugim povedal, da še vedno obstaja veliko število oseb, ki se ne zavedajo negativnih posledic pitja alkohola v času spočetja otroka in nosečnosti. To želijo spremeniti z letošnjo kampanjo, h kateri so pristopile tudi nekatere medijske hiše, izvajali pa jo bodo tudi preko socialnih omrežij (#nepijemza2), kjer lahko dosežejo večino mladih - bodočih staršev.

Slovenija letos sicer drugič obeležuje mednarodni dan osveščanja o FAS, ki ga obeležujemo 9. dne v 9. mesecu leta ob 9. uri in 9 minut, kar simbolizira devet mesecev nosečnosti. Vključuje se v mednarodno kampanjo, ki jo je zasnoval Benettonov komunikacijski raziskovalni center Fabrica.