Zdravje

Težave s kožo po porodu

S.J.
5. 9. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravnico kitajske medicine je tokrat za nasvet prosila naša bralka Sandra, ki ima po porodu težave s kožo.

Arhiv Svet24

Spoštovana dr. Lu Li!

Stara sem 37 let in po porodu imam težave s kožo.

Seveda sem se obrnila na zdravnika, njegov odgovor pa je bil, da je to dermatitis. Dermatolog mi je svetoval, naj uporabljam določene kreme za blažitev in nego. Vse skupaj nima velikega smisla, saj ni obrodilo sadov, težave so hujše, izbruhi bolj pogosti. Po celem telesu se mi pojavljajo majhne rdeče pike, ki me včasih srbijo, potem čez čas izzvenijo in se stanje izboljša.

Prehrana je po moji oceni zdrava in uravnotežena. Res je, da je bil porod težak in sem močno krvavela, po rojstvu se tudi nisem dobro spočila, veliko sem delala od doma. Od poroda dalje imam tudi manj energije kot prej, hitreje se utrudim, kondicija je slabša. Kljub temu se trudim, da sem telesno dejavna skoraj vsaj dan, če ne drugega, grem vsaj na daljši, enourni sprehod v naravo.

Mi lahko svetujete, kako bi lahko premagala težave s kožo in si zagotovila boljše splošno počutje?

Hvala.

Sandra

O samem porodu in predvsem počitku po njem sem že pisala. Počitek je izjemno pomemben, na Kitajskem pravimo, da je bistvenih prvih sto dni po porodu. Pomoč na domu, ki nam jo ponudijo starši, sorodniki in prijatelji, ima pri nas veliko vrednost. Kadar si psihično in fizično dovolj ne opomoremo, se čez nekaj časa lahko začnejo kazati določene težave ali izbruhne bolezen. Pri vas je nastala težava s kožo.

Po TKM pravimo, da se zaradi izgube krvi pri porodu ta ni okrepila in je telesu primanjkuje (ni toliko povezano s kakovostjo krvi). Zaradi pomanjkanja jetrne krvi pravimo, da v telesu začne nastajati notranji veter. Veter je hiter, agresiven, in kadar je v presežku, se hitro lahko pokažejo težave s kožo, razne srbečice in izpuščaji. Ko se veter umiri, težave postopoma izginejo.

Izbruhi pri ženskah se lahko v večji meri kažejo pred nastopom menstruacije in med samo menstruacijo, ko se začne kri zbirati v reproduktivnih organih. Zaradi pomanjkanja krvi tudi energijski kanali, meridijani, niso dobro pretočni. Pravimo, da sta kri in življenjska energija či med seboj tesno povezani. Kri je element jin, či je element jang. Drug brez drugega ne moreta obstajati, saj či potiska kri po ožilju, kri pa prehranjuje telo in organe. Kadar telesu primanjkuje en element, je v primanjkljaju tudi drugi in ravnovesje se poruši.

Predlagam, da v svoj jedilnik najprej uvrstite živila, hrano in zelišča, ki krepijo kri. Kuhajte si koprivni čaj, uživajte rdečo peso, med, češnje, kakav v zrnu, dodatek klorele, črni sezam, laneno seme, bučna semena, jajca, kuhana v rdečem čaju.

Odlična zeliščna formula je angel form (ba zhen), ki krepi kri in je med ženskah na Kitajskem dobro znana, pa tudi drugod po svetu. Kupite tudi kitajsko angeliko (dang gui), ima močan vonj in okus, vendar je odlična za kri.

Ko se bo pojavil dermatitis, lahko uporabljate tudi kladivce, ki ima pritrjene majhne, tanke iglice, ter z njim nežno udarjajte po obolelem delu. Kladivce z iglicami zelo dobro prekrvavi oboleli predel ter omogoči, da se škodljivi vplivi, v vašem primeru veter, izženejo skozi kožo in telesa. Po nežnem udarjanju si kožo zaščitite z naravnim olivnim oljem in pustite, da se vpije.

Dodatna pomoč je tudi kopel. Naredite jo tako, da v vročo vodo dodate malo jabolčnega kisa in himalajske soli. Na približno 3 litre vode dodajte 1 žlico kisa in pol žlice soli. Predel namakajte 10 minut, v akutnem stanju lahko dvakrat na dan, sicer le enkrat. Priporočam tudi akupunkturo, vendar le enkrat na teden, da ni prevelike obremenitve za telo. Z veseljem vam ponudim še kakšen nasvet za domačo uporabo in vas vabim na posvet in pregled v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!