Zdravje

Cmok v grlu

Sonja Javornik
12. 9. 2015, 11.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tokrat naša strokovnjakinja svetuje bralki, ki ima težave pri požiranju.

dao

Spoštovana dr. Lu Li!

Imam precej nenavadno težavo.

Stara sem 33 let. Nenadoma se mi je brez kakšnega očitnega vzroka, ob kosmičih v mleku, naredil nekakšen cmok v grlu. Je tako zelo moteče, da pravzaprav ne morem požirati hrane, težko pijem vodo, včasih me je strah celo požreti slino. Težava je akutna, traja dva dni in začenja me skrbeti, da ne bo bolje.

Že v preteklosti se mi je zgodilo, da sem pokašljevala in imela v grlu cmok, vendar prehranjevanje in pitje tekočin ni bilo oteženo. Na internetu prebiram, da ima težava s požiranjem in strahom zadušitve s hrano psihološki izvor. Sama ne najdem posebnega vzroka, sem komunikativna, vesela punca, rada se družim, imam dobro službo, partnerja … Res pa je, da kadim že kar nekaj let. Ima to kakšno zvezo?

Prosim vas za odgovor in kakšen nasvet, saj v vaših odgovorih v Svetu24 vedno preberem kaj zanimivega.

Neja

Gdč. Neja, lepo pozdravljeni.

Strah pred tem, da bi se zadušili s hrano, je nepotreben, saj že anatomsko gledano to pravzaprav skoraj ni mogoče.

Glede na opisano, da nimate drugih psiholoških težav in se je težava pojavila v takšni meri prvič, menim, da jo boste tudi hitro obvladali. Težavo, ki jo opisujete, sem srečala že mnogokrat, je bolj prisotna, kot se o tem piše in govori. Zdravniki TKM pravimo, da se energija či in sluz nabereta in zagozdita v predelu grla. To se lahko zgodi iz različnih vzrokov. Ob določeni hrani ali oziroma v nekem trenutku lahko denimo nezavedno podoživimo podoben dogodek, ko se nam je med jedjo zaletelo, kar ustvari v grlu cmok. Sluz je v grlu dejansko prisotna, občutek zadušitve pa ustvarimo sami, a ga potem tudi potenciramo do strahu in fobije. Do cmoka pride zaradi zakrčenosti jeter, ki imajo nalogo upravljanja in kontrole razprševanja telesnih tekočin po telesu. Ko smo pod stresom in se zakrčijo, te naloge več ne opravljajo, kot bi morala. Zapreta se tudi energijska kanala, meridijana jeter in žolčnika, in tako začnejo v telesu stagnirati či, kri in preostale tekočine, posledica pa je nabiranje sluzi v določenem predelu.

Ker ste že po naravi veseli in komunikativni, menim, da je vašega čija in krvi v osnovi dovolj, manjka le dobra razpršenost tekočin. Zelo hitro si lahko pomagate z zeliščno formulo Cyper form (Yue ju), ki iz telesa izžene nakopičeno sluz. Čez dan pijte tudi metin čaj, ki hladi, ali še bolje – čaj iz cvetov kitajske krizanteme, ki pomirja. Dodajte tudi nekaj kapljic limone, pijte sok limete, ki sprošča jetra. Lahko si pripravite tudi čaj iz rožmarina (prevretek), predvsem kisle in grenke stvari so tiste, ki vam bodo precej pomagale. Pet dni zapored si pripravite pečene pomaranče (recept preberite v prejšnjih člankih ali na naši spletni strani).

Pomembno je, da kljub cmoku in strahu hrane ne zavračate oziroma se je ne izogibate. Jesti morate, zato se k temu prisilite. Prav tako se ne izogibajte trdi in suhi hrani, saj s tem le hranite strah. Hrano dobro prežvečite, vzemite si čas in jo dobro pogoltnite. Čez dan pijte veliko tople tekočine. Tapkajte se po meridijanu žolčnika, ki poteka po zunanji strani nog, vsaj po 10 minut, večkrat na dan.

Jetra stimulirajte tako, da se ščipate pod rebri in v predelu želodca, sprehajajte se od leve do desne strani, tudi po 10 minut, večkrat na dan. Kjer boste začutili, da vas najbolj boli, je ujeta energija či, ki stagnira. Tam dobro pregnetite. Lahko se tudi moksate z divjim pelinom od popka do sramne kosti, kjer bo energijski center dantian prevzel funkcijo pravilnega razprševanja. Kitajski divji pelin zelo dobro ogreva in pospešuje prekrvitev, kar telesu omogoča hitrejše razstrupljanje, odvajanje strupov.

Zelo priporočljiva je v tem stanju akupunktura, od 4 do 6 terapij, ki naj bi bile pogoste, vsak drugi dan ali celo v zaporednih dnevih. Z akupunkturo hitro dosežemo dober pretok in hkrati sprostimo organe, duha in dušo.

Vabljeni v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani.

Želim vam vse dobro!