Zdravje

Terapije s psihedeličnimi zdravili za zdravljenje anksioznosti, stresa in zasvojenosti

B.K.
11. 9. 2015, 11.29
Posodobljeno: 4. 11. 2020, 09.39
Deli članek:

Nove medicinske raziskave majhnega obsega, ki za zdravljenje anksioznosti, posttravmatske stresne motnje in odvisnosti uporabljajo psihedelične učinkovine, kažejo da nadzorovana uporaba teh zdravil uspešno pomaga pri zdravljenju.

Študija objavljena v reviji Kanadskega medicinskega združenja kaže, da so manjše raziskave s psihedeličnimi drogami izkazale za uspešne pri zdravljenju določenih, sicer trdovratnih psiholoških diagnoz.

Psihedelične droge so snovi, ki imajo močan vpliv na posameznikovo zavestno izkušnjo. Ponavadi gre za ditamil lisergično kislino (LSD), psilocibin (magične gobe), meskalin in metilenedioksimtamfetamin (MDMA).

»Ponovno nastajajoča paradigma psihedelične medicine lahko odpre klinična in terapevtska vrata, ki so bila dolgo zaprta,« piše dr. Evan Wood, profesor medicine na Univerzi Britanske Kolumbije v kanadskem Vancouvru sicer eden izmed avtorjev študije.

»Nadaljevanje medicinskih in znanstvenih raziskav s psihedeličnimi drogami, lahko ponudi nove načine za zdravljenje duševnih bolezni in odvisnosti pri bolnikih, ki jim trenutno razpoložljiva zdravljenja ne pomagajo,« piše v študiji.

Ena izmed manjših raziskav kaže, da bi lahko LSD psihoterapija pomagala pri zmanjševanju anksioznosti, ki se pojavlja ob smrtonosnih boleznih. Druga raziskava kaže, da uporaba psilocibina znatno zmanjšuje odvisnost od alkohola, tretja pa, da MDMA pomaga pri zmanjšanju simptomov posttravmatske stresne motnje pri bolnikih, ki so odporni na druge oblike zdravljenja.

Avtorji študije opozarjajo, da metodološke in politične prepreke še vedno obstajajo, so pa sodobne medicinske raziskave pokazale, da se lahko psihedelike raziskuje v skladu s strogimi znanstvenimi in etičnimi standardi.