Zdravje

Eksperimentalno zdravilo za ebolo uspešno pozdravilo opice

STA/M.J.
23. 4. 2015, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriškim znanstvenikom je uspelo s poskusnim zdravilom pozdraviti tri opice, ki so bile okužene z virusom ebole. Gre za zdravilo, ki deluje proti sevu virusa, ki je povzročil tudi zadnjo epidemijo na zahodu Afrike.

Reuters

Vse tri opice, ki so prejele eksperimentalno zdravilo, znano kot TKM-Ebola-Gvineja, so bile po koncu 28-dnevnega zdravljenja zdrave, tri druge opice, ki jih niso zdravili, pa so umrle devet dni po okužbi, poroča britanska medijska mreža BBC. Strokovnjaki so ob tem opozoril, da zdravilo še ni bilo preizkušeno na ljudeh.

Trenutno ni zdravila ali cepiva proti eboli, ki bi bilo dokazano učinkovito pri ljudeh. Rezultati poskusnega zdravljenja pri ljudeh naj bi bili znani v drugi polovici letošnjega leta.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem v sredo objavila najnovejše podatke o umrlih in okuženih z ebolo. V zadnjih 16 mesecih je zahtevala 10.823 smrtnih žrtev, s to smrtonosno boleznijo pa se je okužilo več kot 26.000 ljudi, večina v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WHO je ob tem opozoril, da še vedno odkrivajo nove primere okužb z boleznijo in pozval k večjim naporom za preprečitev prenosa okužb.

V tednu pred 19. aprilom so tako zabeležili 33 novih primerov okužb, od tega 21 v Gvineji, 12 v Sierri Leone in nobenega v Liberiji. V tednu pred tem jih je bilo 37, še teden dni prej pa 30.

"Da bi dosegli, da ne bi bilo nobenega novega primera okužbe več, potrebujemo večja prizadevanja družbe, boljše sledenje okužb in čimprejšnje odkrivanje novih okužb," je v poročilu pozval WHO.

Liberija ni zabeležila novega primera okužbe z ebolo po zadnji potrjeni smrtni žrtvi 27. marca. Če se vse do 9. maja ne bo pojavila nobena nova okužba, bodo Liberijo razglasili za državo brez ebole.