Zdravje

Najpogostejše bolezni kože pozimi

A.P.
20. 12. 2014, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kožne bolezni so najbolj izražene v zimskem času. Ekcem ponavadi izgleda kot vlažna rana z mehurčki, medtem ko so rane suhega izgleda večinoma posledica luskavice.

Mraz, veter in ogrevanje v prostorih je kombinacija, zaradi katerih bo največkrat prišlo do vnetnih procesov, ki se kažejo na koži. Kožne bolezni so si lahko na prvi pogled zelo podobne, predvsem ekcem in luskavica.

Ranice so različne. Čeprav jih ni težko zamenjati, ja začetek bolezni drugačen. Ekcem se na začetku pojavi v obliki vlažne ranice z mehurčki, luskavica pa se kaže v obliki suhe ranice. Lahko postanejo vlažne zaradi infekcije, praskanja in uporabljanja napačne kreme.

Vzroki ekcema. Ekcemi so prisotni pri veliko ljudeh in so posledica atopijskega ali kontaktnega dermatitisa. Atopijski je genetski, lahko pa so vzrok za njegov nastanek tudi pršice, mrzel zrak in velika količina vlage v zraku. Kontaktni dermatitis pa nastane zaradi alergijskega odziva na neko kremo, detergent. Ekcemi lahko nastanejo zaradi prisotnosti kovin zaradi nakita, barv za lase, detergentov ali raznih drugih preparatov. Najpogosteje se pojavijo na rokah ali nogah.

Vzroki za nastanek luskavice. Luskavica ni samo kronična kožna bolezen, je tudi imunska bolezen. Kaže se območja temno rdeče kože na lasišču ali na pregibih rok in nog. Lahko nastanejo zaradi infekcij, travm, kemikalij in slabe prehrane, povezuje pa se tudi s stresom in uporabo antidepresivov. Povezana je tudi z ostalimi obstoječimi boleznimi kot so sladkorna bolezen in povišan krvni tlak, kar lahko luskavico še poslabša.

Ekcem na koži. Če se ekcem pojavi na koži, je pomembno, da uporabljate hipoalergene preparate, blage kreme in kozmetiko bogato z naravnimi maščobami, ki popravljajo bariero kože. Bodite pozorni tudi na tkanino oblačil, ki jih nosite.

Luskavica na koži. Pokažite zdravniku, da ugotovi vzroke za nastanek. Izogibajte se mastni hrani.