Zdravje

Gradnja urgentnih centrov po zagotovilih ministrice poteka v skladu z načrtom

STA/M.J.
15. 12. 2014, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Gradnja desetih urgentnih centrov poteka v skladu z načrtom in bo končana tako, kot je predvideno, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Po njenih napovedih bo gradnja tudi končana v skladu s predvidenimi roki, to je konec novembra 2015.

Arhiv Svet24

Ministrica je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Andreja Čuša tudi zagotovila, da bo država izkoristila vsa evropska sredstva, ki jih ima na razpolago za projekt urgentnih centrov. Pri tem je pojasnila, kako napreduje gradnja v primeru posameznih urgentnih centrov.

Kot je dejala, je urgentni center Brežice dokončan, opremljen, ima uporabno dovoljenje in v njem že poteka dejavnost. V primeru urgentnega centra Celje so končana gradbeno obrtniška in inštalacijska dela - za danes je bil predviden tehnični pregled in pridobitev uporabnega dovoljenja.

Gradbeno obrtniška in inštalacijska delo so končana tudi pri slovenjegraškem urgentnem centru, 13. novembra so izvedli tehnični prevzem. Adaptacija prostorov urgentnega centra Maribor poteka v dveh fazah - prva je že končana, 11. novembra je bil izveden tudi tehnični prevzem.

Po besedah ministrice je vselitev v adaptirane prostore predvidena takoj po novoletnih praznikih. Tudi druga faza adaptacije mariborskega urgentnega centra se je že začela. V njenem okviru je predvideno, da bodo do konca poletja 2015 nabavili tudi vso opremo.

V skladu z načrtom poteka tudi gradnja urgentnega centra Murska Sobota in bo končana marca 2015, oprema pa dobavljena do poletja. V primeru urgentnega centra Trbovlje se začenja montaža inštalacij, vsa dela pa bodo končana aprila 2015, ko bo tudi dobavljena oprema.

Gradnja jeseniškega urgentnega centra se je začela septembra in poteka po terminskem načrtu, ki določa, da bo gradnja končana jeseni 2015. V primeru urgentnega centra Izola so se gradbena dela začela novembra, končana pa bodo prav tako jeseni 2015. Do konca novembra 2015 bo odprl vrata tudi novomeški urgentni center.

V zvezi z gradnjo urgentnega centra Nova Gorica, ki je v zadnjem času deležna še posebne pozornosti, pa je ministrica spomnila, da je vlada v petek na dopisni seji novogoriški center uvrstila v načrt razvojnih programov 2014-2017. Ministrstvo za zdravje je še isti dan pristopilo k podpisu pogodbe z izvajalci gradbeno obrtniških del.

"Torej za vse navedene urgentne centre so zagotovljena finančna sredstva, sicer ne bi mogli dobiti pozitivnega mnenja oziroma pozitivne odločbe in podpisati pogodbe," je opozorila ministrica.

Napovedala je še, da bodo prihodnje leto, če bodo na voljo sredstva v proračunu 2015, pristopili k adaptaciji oziroma gradnji dveh dispečerskih centrov in enega pomožnega centra v okviru celotnega sistema urgentnih centrov.

Ministrstvo bo do konca letošnjega leta pripravilo pravilnik o nujni medicinski pomoči, ki bo opredelil tudi način dela urgentnih centrov in njihova pravila.