Črna kronika

Lahko bi ustavil morilca

N.N.
15. 12. 2014, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Aprila letos je Leeds v Veliki Britaniji pretresel umor učiteljice Ann Maguire. Njen morilec, 15-letni učenec katoliške šole Will Cornick, je bil novembra obsojen na 20 let zapora.

Arhiv Svet24

Te dni pa je za britanske medije spregovoril morilčev sošolec, ki je povedal, da ga bo vse življenje preganjal občutek krivde. Šola je namreč po krvavi tragediji sporočila, da nihče od zaposlenih pred dogodkom ni potožil o morebitnih grožnjah učencev učiteljem. Poudarili so, da tudi nihče od 950 učencev šole ni povedal, da je Cornick učiteljici, ki jo je pozneje zabodel do smrti, pred tem večkrat grozil.

Skesani morilčev sošolec tako te dni pojasnjuje, da učiteljev o Cornickovih grožnjah ni posvaril, saj si tudi v najhujših sanjah ni predstavljal, da jih bo njegov prijatelj dejansko uresničil. »Cornick je teden dni pred tragedijo govoril, da želi ubiti gospo Maguire, vodjo razreda, še eno učiteljico, ki je bila noseča, in njenega nerojenega otroka,« je povedal učenec.

Arhiv Svet24

Med sojenjem se je sicer izkazalo, da je Cornick o svojih bolnih načrtih opozoril vsaj šest sošolcev, a šolske oblasti trdijo, da o tem niso bile obveščene. »Trudim se, da o vsem skupaj ne razmišljam več toliko, kot sem na začetku. A me vseeno muči občutek krivde. Če bi komu povedal za njegove grožnje in načrte, bi bila naša učiteljica morda še živa. Lahko bi ga ustavil,« pravi 16-letnik, ki pojasnjuje, da je vseskozi mislil, da jih Cornick samo straši. »Mislil sem, da gre le za bolno, grozljivo šalo,« je dodal. Cornick je sicer svojemu sošolcu nekaj minut pred umorom v učilnici pokazal nož, nato pa šel v napad.