Zdravje

Imate težave tam spodaj?

Živa Smej
14. 12. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Najbrž vam je že popolnoma jasno, da bolj ko boste skrbeli za svojo prehrano, športno aktivnost in umirjenost duha, manj bolezni bo prežalo na vas. Vzroka za preplah torej ni, a je vseeno pametno poznati posamezne ginekološke težave, ki prežijo na mlade ženske, da bi se nanje lažje odzvali, če se vas lotijo, oziroma se jim izognili, če je to možno.

Thinkstock

Eva do 25. leta

Največkrat jo lahko prizadenejo naslednje težave:

SPOLNE BOLEZNI

Prenašajo se z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Če boste torej med spolnimi odnosi zaščiteni s kondomom (tudi med oralnim in analnim seksom), obstaja veliko manj možnosti, da se nalezete spolno prenosljivih bolezni, tudi tako hude, kot je HIV (za njim vsako leto zboli več mladih žensk, tudi v Sloveniji).

Klamidija

(Pol)bakterija, ki v nekaj dneh od okužbe (prenaša se s semensko tekočino) napade sečnico in maternični vrat. Če se je ne zdravi, napreduje do maternice in jajcevodov ter preide v medenično okužbo, ki lahko pelje do neplodnosti.

Značilni simptomi: Pekoč občutek med uriniranjem in zelenkasto-rumenkast izcedek, vendar le pri 25 odstotkih okuženih, preostalih 75 odstotkov žensk ne zazna ničesar.

Kako si lahko pomagate? Če sumite, da imate klamidijo, čim prej obiščite ginekologa, ki bo opravil ustrezne preiskave in po potrebi predpisal ustrezna zdravila.

HPV/genitalne bradavice

HPV (humani papiloma virus) je splošni izraz za več kot 150 različic virusa. Štirinajst različic lahko sproži spremembe na materničnem vratu, ki lahko peljejo do raka, vsaj dve različici pa povzročita bradavice.

Značilni simptomi: Večina okuženih s HPV nima nobenih simptomov. Genitalne bradavice so edino s prostim očesom vidno znamenje okužbe z genitalnimi HPV: nekaj tednov po tem, ko se okužite z virusom, se na predelu, kjer ste imeli stik s partnerjem, pojavijo mehki in suhi izrastki belkaste ali kožne barve, ki ne bolijo ali srbijo.