Zdravje

Kaj morate zares vedeti o eboli?

Lea Pufek
19. 12. 2014, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ebola zadnje čase predstavlja enega precejšnjih strahov. Ko se je ta smrtonosni virus začel nenadzorovano širiti po Afriki, smo bili že dovolj zaskrbljeni, ko so se prvi primeri okužb pojavili v ZDA in Evropi, pa so mnogi mediji in ustanove začeli pravo malo medijsko paniko. Pa je ebola res nekaj, česar bi se morali tako bati, kot nas prepričujejo? Sploh vemo dovolj o njej? Za vas smo izbrskali nekaj pomembnih informacij infektologov in zdravstvenih delavcev, ki so bili v stiku z okuženimi, ki dokazujejo, da je panika povsem odveč. Navsezadnje se ljudje navadno bojimo tistega, česar ne poznamo.

Thinkstock

Kakšni so simptomi ebole?

Prvi simptomi okužbe z virusom ebole se lahko pokažejo že dva dni po okužbi, lahko pa traja tudi do tri tedne, da se virus razvije. Najprej se pojavijo simptomi, podobni gripi: vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in glavoboli. Pozneje sledijo slabost, bruhanje in driska, nato zmanjšano delovanje jeter in ledvic. Lahko se pojavijo tudi notranje in zunanje krvavitve, a ne pri vseh primerih.

Kako se ebola prenaša?

Ebola je virus, ki se prenaša s stikom s telesnimi tekočinami, kar pomeni, da se ne morete okužiti z njo, če zgolj sedite poleg okuženega, saj se ne prenaša po zraku. Z ebolo se okužite, če torej pridete v stik z njegovimi telesnimi tekočinami, če na primer kihne na vas. Sicer pa se lahko okužite tudi s stikom z obolelo mrtvo ali živo živaljo (tako se je ebola najprej začela širiti) ali prek okuženih površin predmetov.

Kaj so telesne tekočine?

Med telesne tekočine spadajo vse tekočine, ki jih proizvaja človeško telo. Torej pot, slina, kri, izločki, iztrebki, izbljuvki, bruhanje, materino mleko, semenska tekočina, sokrvica, izcedek iz nosu …

Kaj je stik s telesnimi tekočinami?

Natančnih primerjav med širjenjem bolezni, glede na to, ali gre samo za stik kože s telesno tekočino ali za stik s sluznico ali rano, ni, zato je težko reči, da je možnost za okužbo manjša, kadar se denimo dotaknemo potu okuženega, kot takrat, kadar nam nekdo kihne v oko. V vsakem primeru je potrebna skrb že pri vsakem stiku z morebitnim okuženim oziroma z njegovimi telesnimi tekočinami.

Več vas čaka v najnovejši številki revije Lepa&Zdrava!