Zdravje

Lahko bom tekla s sošolci!

Katja Božič
28. 5. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

O neverjetni bojevnici Vesni, deklici, rojeni v triindvajsetem tednu nosečnosti, ki je ob rojstvu tehtala le 500 gramov, imela pa je velikansko voljo do življenja, smo pred leti že pisali. Zgodba o mamici in požrtvovalnih zdravnikih se je dotaknila vsakogar, ki jo je prebral. Po začetnem trepetanju staršev za življenje drobcenega bitja je čez nekaj tednov prišel drugi šok. Zaradi težav, ki jih je nedonošenka še imela, je morala na operacijo. To je sicer dobro prestala, zgodilo pa se je nekaj, kar se dotlej še ni – zaradi katetra, ki so ji ga vpeljali v desno nogico, se je zamašila žila in dobila je trombozo. Nogice zdravniki kljub prizadevanju niso mogli rešiti – pod kolenom so jo morali amputirati.

»O amputaciji in protezah do tistega usodnega dne nisem vedela prav ničesar. Priznam, da se mi je takrat življenje v trenutku sesulo. Mož mi je na spletu pokazal filmček devetletne deklice z amputacijo, ki si je skoraj kot škorenjček nadela protezo ter stekla čez travnik, splezala na tobogan in se nasmejana spustila po njem.

Ta filmček mi je vrnil upanje in vero v življenje. Mogoče je prav ta filmček razlog, da svojo zgodbo delim z vami in Vesne ne skrivamo. Želim si, da njena proteza ni tabu, in vesela sem, da je tudi ona odprta – že vse življenje protezo brez težav pokaže drugim otrokom,« nam je povedala Vesnina mama Nadja Pogačar.

Verjame, da se v življenju vse zgodi z razlogom. »Če je morala izgubiti nogico za to, da je potem lahko zadihala, se je to pač moralo zgoditi. Mogoče pa zaradi slabih stvari, ki se nam zgodijo, znamo potem bolj ceniti vse dobre trenutke v življenju, a ne? Jaz jih,« je razmišljala.

Ni ovir

Po prihodu iz porodnišnice je Vesna neverjetno napredovala. Ob redni fizioterapiji in vadbi doma je prvo protezo dobila pri desetih mesecih, ko se je začela postavljati na noge. Shodila pa je pri dobrem letu in pol. Danes živi polno, zelo aktivno. »Z možem verjameva, da lahko počne prav vse.«

Tako jo tudi vzgajata od prvih korakov naprej. »Ovir ne pozna. Že kot majhna deklica je plezala na vsa igrala, tako kot vsi otroci. Beseda ne morem pri nas doma ne obstaja. Vsaj poskusiti je treba, šele potem lahko veš, ali zmoreš ali ne. Veselje ob vsakem novem uspehu je nepopisno.«

Doslej je imela Vesna navadno protezo, ki jo financira zavod za zdravstveno zavarovanje. »Brez kakršnihkoli težav jo je sprejela za svojo in se z njo odlično znajde v vseh okoliščinah – kolesari, rola, smuča, hodi v hribe in tudi teče na svoj način; navadna proteza ji namreč ne omogoča odriva in s tem tudi pravega hitrega teka. Ampak to za Vesno ni bila nikoli ovira ali izgovor. Za tek je sicer potrebna športna, tekaška proteza, ki omogoča odrive ter boljšo odzivnost in gibljivost.«

Presenečeni nad napredkom

Deklica je s svojim napredkom vedno presenečala vse okoli sebe, še posebej zdravnike. »Glede na to, kako majhna se je rodila, in amputaciji navkljub je zelo hitro shodila ter pri štirih letih že samostojno vozila navadno kolo.« Februarja je mamico Nadjo poklicala dr. Damjanova, Vesnina zdravnica z inštituta za rehabilitacijo Soča, in jo presenetila s čudovito novico, da želi Drogerie Markt s sredstvi, zbranimi na  teku DM, pomagati aktivni deklici, stari med pet in dvanajst let. »Spomnila se je na Vesno. Vedela sem za akcijo teka DM, vendar sem nekako mislila, da kaj takšnega za otroka verjetno ni mogoče. Vendar se včasih uresničijo tudi najbolj skrite sanje.

Ta proteza je bila nekaj najlepšega, kar lahko nekdo podari moji hčerki. In misel, da bo Vesna prvič v življenju v resnici lahko tekla, je bila res neprecenljiva. Ko smo ji sporočili veselo novico, je najprej rekla: 'O, da bom lahko tako hitro tekla, kot vsi moji sošolci.'« Nova proteza, strokovno jo imenujejo blade, ki  je prispela iz Amerike, ji bo v pomoč tudi pri vseh drugih športnih dejavnostih.

Vesna je tretji otrok na svetu, ki je kot donacijo dobila ta model otroške kombinirane tekaško-športne proteze. »Ob tej priložnosti se zahvaljujemo DM in inštitutu za rehabilitacijo Soča, ki sta Vesni omogočila izpolnitev največjih želja ter ji dala možnost za resnično aktivno udeležbo na vseh športnih področjih.«

Nasmejana, optimistična, zelo vztrajna in dobrovoljna prvošolka, ki ima najraje športno vzgojo in zdrav življenjski slog, je vriskala od sreče, ko je prvič preizkusila svojo novo tekaško protezo. 

Tek s sošolci

»Ugotovila je, da z njo mogoče lahko v teku prehiti tudi svojega mlajšega bratca. Kljub temu se mora nove proteze še navaditi, teka pa dobesedno naučiti. Za pravilen, kakovosten tek bo potrebovala še veliko časa in dodatnih treningov, da si bo razvila tudi tiste mišice, za katere doslej sploh ni vedela, da obstajajo.«

Na 9. DM-teku za ženske bo skupaj z drugimi otroki tekla na Oskarjevem teku, za katerega vsak dan trenira. »Spremljali jo bodo njeni sošolci, ki jim je DM prijazno organiziral avtobusni prevoz iz Šenčurja – komaj že čakajo, da z Vesno odtečejo krog ali dva!« je naš pogovor veselo sklenila njena mamica.