Zdravje

Deklici jezik ni in ni nehal rasti

J.P.
25. 5. 2014, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Deklica, ki se je rodila z redkim genetskim obolenjem, se po treh operacijah, v katerih so ji popravili prevelik jezik, pripravlja na začetek šole.

Danes štiriletna Olivia Gilles se je rodila z Beckwith-Wiedemannovim sindromom, ki v Veliki Britaniji prizadene enega od 15.000 novorojenčkov. Njen povečan jezik je bil viden že na ultrazvoku, povesta njena starša.

Kot je dejala njena 29-letna mama Emma, je bila s hčerko po rojstvu le kakšno minuto, preden so jo odpeljali na intenzivno nego. Ko sta jo z možem, 40-letnim Ianom, končno dobila v lastno oskrbo, so jima zdravniki povedali, da bo deklica potrebovala operacijo za zmanjšanje velikosti njenega jezika.

Čeprav sta starša prvotno upala, da bo ena operacija zadostovala, je Olivia potrebovala še dve – eno marca 2011 in drugo marca 2012 – preden so bili zdravniki prepričani, da se bo njen jezik normalno razvijal. 

Emma je ni mogla dojiti, zato so jo morali hraniti preko cevke. Prav tako je obstaja bojazen, da bi se deklica z jezikom zadušila, zato so morali biti še posebej previdni. Svojo prvo operacijo je prestala septembra 2010, ko je imela pol leta. »Takrat je bil njen jezik že tako velik, da ji je prekrival celo brado. Nisva pa vedela, da bo potrebovala tudi traheostomijo – povsem sva bila šokirana, ko sva izvedela, da bo potrebovala pomoč pri dihanju.«

Čeprav sta starša prvotno upala, da bo ena operacija zadostovala, je Olivia potrebovala še dve – eno marca 2011 in drugo marca 2012 – preden so bili zdravniki prepričani, da se bo njen jezik normalno razvijal. Od oktobra 2012 , ko so ji odstranili cevko, Olivia diha in je brez pomoči. »Pozno je shodila, tudi govorjenje ji še dela težave, razen tega pa se povsem normalno razvija,« je še povedala njena mama. »Po vsem, kar se je zgodilo, je zelo srečen otrok.«